utorok 14. apríla 2015

Kulhánek Jiří - Noční klub I.

Vydal: Klub Julese Vernea, 2002
Väzba brožovaná bez prebalu
Počet strán: 408
Jazyk: český

Anotácia:
Chcete přežít příštích tisíc let? Potom byste si měli přečíst tuto knihu. Nechcete-li, i pro vás mám dobrou zprávu - místa na hřbitovech výrazně zlevní.

První polovina nového příběhu Jiřího Kulhánka je plná sveřepých slov, sveřepých tajných organizací, sveřepých zabijáků, sveřepého černého humoru a samozřejmě nemohu opomenout neméně sveřepý recept na dlouhověkost. Vy, kteří dáváte přednost ekonomicky výhodnému místu pod tisem, nebuďte smutní, my ostatní na vás příštích tisíc let nikdy nezapomeneme...

A ako to vidím ja?
Myslím, že anotáciu k tejto knihe napísal niekto pod dobrým "šľahom" niečoho tvrdého, pretože nad ňou dumem už tretí deň (po prečítaní knihy) a doteraz som ju nepochopila. (Alebo ma ospravedlňuje nízka hladina vodky v krvi.)

" Uděláme ji nějak složitě, nebo jen tak na česneku?"
"Já ti nevím. Je hubená, žádný sádlo, bude to suchý..."
"Takže ragú," řekla žena definitivně.
Žena rozsvítila a v žlutém svétle žárovky za drátěným krytem se objevila stará postel s kovovými pelestmi. Na posteli byl flekatý slamník a na slamníku tak desetiletá holčička s rozcuchanými vlasy, obrovskýma očima a stopami zaschlých slz na ušmudlaných tvářích.
"Ragú," řekl muž.
(str.7-8)

Doteraz som Kulhánka obchádzala, možno som si ho šetrila na horšie časy, možno som sa bála, či budú knihy českého autora také dobré, aby sa o nich dalo písať. A táto kniha je teda vynikajúca!

Hneď na začiatku nás zavedie do tajného spoločenstva Noční klub, v ktorom sú ľudia bojujúci s neprávom, vrahmi, zlodeji, sadistmi, jednoducho v ktorom chránia tých slabých a nevinných. Keďže ide o organizáciu s dlhodobými (niekoľko storočí) skúsenosťami, ide väčšinou o potomkov zakladateľov, ale i ľudí, ktorí sa tak nejako "prichomejtli". Nie je ich už veľa, ale sú skúsení v boji a málokto ich porazí. Každý má svoje špecifiká, svoju temnú minulosť či skúsenosti. A jeden z nich, Tobiáš, má i svoju záľubu - písanie. A asi mu to písanie aj ide, keďže ho na základe jeho knihy Upíri navštívia práve tí, ktorí nechcú, aby sa o nich hovorilo, písalo, prípadne aby ľudia o nich vedeli.

Pravdu povediac, je to trochu viac zamotané, viac postáv sa objaví, ešte viac postáv umrie a v živote hlavného hrdinu nastane zásadná zmena, alebo radšej povedzme zmena na iný živočísny druh. Alebo nad-druh? :-) V každom prípade ho táto zmena vystrelí na opačný koniec zemegule, kde sa stretne s otrokármi, pirátmi, vraždením, ale aj neskutočne silnou vôľou ujsť. A viac už prezrádzať nebudem.

Celou knihou sa tiahne vnútorné premýšľanie Tobiáša, ktoré má sem-tam komický charakter, avšak vtipnými časťami sa to tam hemží skoro stále. A poriadnymi akciami tiež. Ak si myslíte a očakávate, že akcia, ktorá sa rozbehla skončí a nejako sa všetko utrasie, vyvediem vás z omylu. Práve vtedy začne akcia druhá a skôr než skončí, príde do toho tretia a možno aj štvrtá. Kniha vám nedá vydýchnuť, budete ju čítať ako zdrogovaný, a keď konečne dočítate, sprosto zanadávate a začnete rozmýšľať, prečo ste si došľaka nezaobstarali aj diel druhý!

"Hovno!!!" odpověděl jsem na další výzvu. "Jestli se přiblížite, ustřelím ji hlavu!" Patrične dramaticky jsem herečkou zacloumal a tiše dodal: "Nemyslím to síce vážně, ale na druhou stranu, múj život je mi milejší než váš. Zaječte."
"Jiáááá!!!" Divil jsem se, že nepopraskala skla.
"Vás je na porno škoda."
(str.364-365)

Přestože jsem mířil na zbraň, nedopadl salamandr (pozn ostrelovač)dobře. Obrovská kulka urvala puškohled, a náhodou, jaké se ale stávají, mu ho zarazila do pravého očního dúlku. Hluboko.
Kdyby v čočoce dalekohledu bylo červené světélko, vypadal by jako Arnold v Terminátorovi.
"Hasta la vista, bejby," zašeptala herečka. Taky má nakoukáno.
(str.368)

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára