nedeľa 29. marca 2015

Hooverová Colleen - Beznádejná 1: Beznádejná

Chceli by ste vedieť trpkú pravdu, alebo radšej veriť klamstvu?

Vydal: Ikar, 2014
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 328
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala – ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov. Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...

Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope? Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne.

Strhujúci príbeh dvoch mladých ľudí s ničivou minulosťou, ktorí sa vydajú na cestu objavovania života, lásky a dôvery. Sú odhodlaní objaviť liečivú silu, ktorú môže priniesť iba pravda. Beznádejná nie je iba romantický príbeh. Je to zároveň dráma, v ktorej autorka zobrazila ťažké a zložité aspekty života. V roku 2013 bol román zaradený medzi 100 napredávanejšími knihami v USA.

A ako to vidím ja?
Ouuu, Bože! Táto kniha je úžasná, od začiatku až do konca. Ak si všimnete nápisy jednotlivých kapitol, v ktorých sa nachádza len dátum a čas, zaregistrujete, že sa celý príbeh vlastne odohrá v rozmedzí 2 mesiacov. Avšak aj tieto dva mesiace stačia na vykreslenie celého príbehu a vy budete ľutovať, že čas, ktorý trávite čítaním, nie je naozaj dvojmesačný, ale scvrkne sa vám do pár hodín ako mne.

Sky je na jednej strane odvážna, samostatná a zrelá osobnosť, na strane druhej slabé dievča, ktoré vrstovníci neprijímajú, šepkajú si o nej, píšu o nej klamstvá. Holder je na jednej strane zlý chlapec, o ktorom taktiež kolujú klebety, na strane druhej taktiež má svojich slabých démonov, ktorý ho ničia a pred ktorými nevie utiecť.

Samozrejme sa stretnú, pocítia k sebe náklonnosť, sem-tam sa od seba vzdialia. Niekedy sa hrajú na otázky a odpovede na telo, inokedy si nepovedia základné veci, pre ktoré vznikajú nedorozumenia. Do toho nám autorka sem-tam dáva nahliadnuť v retrospektíve, čo sa udialo pred 13 rokmi, keď bola Sky ešte malé dievčatko a žila so svojim otcom. Je pravda, že už po prvom náhľade do minulosti som niečo tušila, po druhom som sa v tom utvrdila a po ďalšom by som toho hajzla vykastrovala vlastnoručne.

Celá kniha je ucelená, postupne odhaľuje všetky svoje tajomstvá a zákutia a vy obdivujete Sky, no zároveň neskutočne ľutujete malé dievčatko Hope, ktorým Sky predtým bola, páči sa vám Holder, ale taktiež ste smutný z toho, čo sa stalo jeho sestre Less a začínate tušiť, že jednotlivé príbehy budú viac prepletené, ako sa vám zdalo na začiatku a možno oveľa tragickejšie, ako ste si mohli niekedy myslieť.

Nemôžem prezradiť viac, aby som sa vyhla spoilerom, najradšej by som vykričala celý príbeh, celé Skyino trápenie (ešte že detská duša vie niekedy uzavrieť zlé veci a zabudnúť na ne), taktiež by som vám porozprávala o Holderovi, o jeho láske a bolesti, ktoré začali ešte v detstve, ale... prečítajte si to sami, a budete rovnako nadšení ako ja.

Obálka naľavo je z poľského vydania a zachytáva dôležité tetovanie na Holderovej ruke - pamiatku na dve dôležité osoby v jeho živote - Hope a Less - čo v angličtine dáva spojenie Hopeless - bez nádeje.

Zaujímavosti:
Na konci knih je uvedená poznámka, ktorú citujem:
"Ak vy alebo niekto, koho poznáte, potrebujete pomoc či informácie týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí, kontaktujte bezplatnú Linku pre nezvestné a sexuálne zneužívané deti na čísle 116000."
Toto číslo Linky detskej istoty bolo uvedené pri každom článku o Martine Gajdárovej a jej nezvestných deťoch Martinkovi a Dominike (ktorí sa momentálne našli po 4 rokoch v Paname) a slúži v rámci Slovenska.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)
Áno, áno, našla som dokonalosť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára