piatok 29. mája 2015

Sanderson Brandon - Ritmatik

Vydal: Slovart, 2014
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 304
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Z pera majstra svetovej fantasy prichádza príbeh o šestnásťročnom Joelovi, ktorého jediným snom je stať sa ritmatikom a byť tak vyvoleným, čo môže vdýchnuť život krieduchom a slobodne sa priúčať magickému umeniu. No Joel je len synom prostého výrobcu kriedy na Armediovej akadémii a študentom ritmatiky môže len ticho závidieť. Až do dňa, kým si ho za asistenta nevyberie profesor Fitch, aby mu pomohol pri vyšetrovaní záhadných únosov študentov. Na mieste činu nachádzajú len neznáme ritmatické čiary a krv unesených. Joel sa spolu so študentkou Melody ocitne na stope nečakaného objavu, ktorý navždy zmení chápanie ritmatiky i fungovanie ich sveta.
Steampunková fantasy od najoriginalnejsieho autora súčasnosti.
Titul ilustroval Ben McSweeney a je vhodný pre čitateľov od 15 rokov.

A ako to vidím ja?
Čítali ste už niekedy knihu, ktorú ste chceli po 3 stranách odložiť? Ale dali ste jej ešte šancu. Po 10 stranách ste rozmýšľali, že asi nie ste cieľová skupina? Ale dali ste šancu. Po 25 stranách ste si mysleli, že to bude nuda, samé kriedové kreslenie po zemi a žiadna akcia. A po 50 stranách ste si nadávali do debilov, lebo táto kniha je proste wau :-D

Je pravda, že sa rozbieha dosť pomaly a zahltí vás celkom neznámymi pojmami a názvami. Veď len zistiť, čo je to ten ritmatik, ako oživiť kriedové čiary, a čo sú to vlastne krieduchovia mi dalo zabrať. Akonáhle sa však človek "do toho" dostane, ide to ako po masle. Autor síce presne nevysvetlil, ako sa človek stane ritmatikom, zistíme len, že musí prejsť akýmsi zasvätením. Joel to svoje zmešká, keďže sa nachádza pri umierajúcom otcovi a na náhradnom ho nevysvätia tak ako majú. Preto sa stále upiera k tomu, že vlastne ani nedostal šancu stať sa tým vysnívaným ritmatikom. Študuje na akadémií ako obyčajný človek, a keďže mu tam pracuje mama ako upratovačka, školné má zdarma. Všade však stretáva aj študujúcich ritmatikov, ktorí ho fascinujú a snaží sa nepozorovane dostať aj na ich prednášky, na ktoré sa inak obyčajný človek nedostane.

Po tom, čo na školu príde nový učiteľ, ktorý vyzve starého profesora na ritmatický súboj a prevezme jeho miesto, sa nad Joelom sťahujú mračná, a hrozí, že príde aj o tie jediné prednášky, na ktoré sa vedel votrieť. Tu však nastáva konečne šťatná konštelácia hviezd a Joel sa stáva asistentom profesora Fitcha, ktorý dostal veľkú úlohu - zistiť, kto napadol a uniesol, či usmrtil ritmatických študentov. Zdá sa, že sa to stalo v ritmatickom súboji.

Priznám sa, pri prvom čítaní ritmatických súbojov, ale aj vysvetľovaní jednotlivých nákresov, či typov obrán, som si ťukala po čele. V čarbaní kriedou som nevidela žiadnu akciu a tak-nejako som nechápala, o čo vlastne ide. Ale keď mi krieda ožívala priamo pred očami a ja som si predstavovala jednotlivé súboje, ako sa čiary sily pohybujú po podlahe a hladní krieduchovia rôznych tvarov sa vrhajú na kriedové prekážky, ničia čiary, seba navzájom a majú dokonca moc ublížiť človeku...začínala som chápať genialitu autora. Žasla som, že krieduchovia môžu byť dobrý, ktorý pomáhajú ritmatikovi, ale aj divý, proti ktorým vlastne ritmatikovia bojujú a držia ich na jednom mieste v Nebraske. Môžem prezradiť, že okrem krieduchov sa tam nachádza aj všeličo iné, temné a túžiace po odstránení ritmatikov a ľudí všeobecne.

Zaujalo ma aj osadenie príbehu. Predstavte si Spojené štáty americké a Kanadu, ktoré sa skladajú z jednotlivých štátov. Ibaže v tejto knihe to nie sú štáty, ale ...ostrovy. Policajti jazdia na mechanických koňoch, vlaky sú plné súčiastok a bubnových pružín a peniaze - vyzerajú ako malé hodinky skladajúce sa z rôznych koliesok, pohybujú sa, akurát nemajú ručičky. Aj popis na obálke dáva tušiť, že autor napísal steampunkovú fantasy so všetkým, čo k tomu patrí.

Jediné, čo môžem vytknúť, je autorov absolútny nedostatok času. Ako som sa dočítala, má rozpracovaný ešte ďalší projekt a keďže táto kniha je z plánovanej dilógie, na úplný záver príbehu si ešte počkáme. Zatiaľ nie je ani napísaný :-(

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

1 komentár: