nedeľa 31. mája 2015

Obetuj knihu TAG

Keď som si zakladala blog, vravela som si, že tu budem uverejňovať len články o knihách. To znamená nejakú tu recenziu, nejakú tú chvastačku, možno nejaké meme, ale nad tagmi som vôbec nerozmýšľala. Minulý týždeň som spravila svoj prvý a tiež som si povedala, že ak nájdem niečo zaujímavé, skúsim aj to. A všetci blogeri ma asi čítajú, lebo len za posledné 3 dni som našla asi 4 tagy, ktoré ma dosť zaujali :-D. Toto je prvý z nich.

Našla som ho u Adriána, ale tag vytvorili Kacennka a Mona.

Scenár č. 1: ÚTOK ZOMBIE
Práve si v kníhkupectve, keď sa všade okolo teba začnú vynárať zombíci. Všetci zákazníci sú uväznení medzi stohami kníh a nemajú žiadnu šancu na útek. Ty si už zatlačený/á v rohu a vnímaš len pach zhnitého mäsa a šuchtavé kroky mŕtvol. Panikaríš a delí ťa len krôčik od toho, že sa sklátiš k zemi a urobíš zo seba večeru, keď sa zrazu ozve hlas managera obchodu,ktorý ti dodá nádej. Vojaci totiž zistili, že zombie neznáša prehodnotené knihy! Ty sa okamžite rozbehneš medzi regálmi a kľučkujúc medzi hnijúcimi telami hľadáš knihu, ktorú všetci milujú, ale ty ju jednoducho nemôžeš vystáť. Akú knihu čapneš a omlátiš ju prekvapenému zombíkovi o hlavu?

Obetujem: Eleanor a Park (Rainbow Rowellová)
Prečo?: Hmmm... Asi som divná, ale čo je na tejto knihe také úžasné? Len preto že ju chytil za ruku, už sú zamilovaní? Chýbalo mi viac obkukávania, viac rozprávania, viac nejakej predohry. Nič, nič, potom už sú zamilovaní, potom láska ako hrom, vzniknutá z ničoho. Mám pocit, akoby spisovateľka nikdy nezažila poblúznenie a začiatky vášne, zamilovanosti, spoznávania a všetko to obišla a nazvala to slovom láska, ktorá tam podľa mňa vôbec nebola, len priateľstvo a náklonnosť - akoby chcela umelo vytvoriť obrovský bestseller o láske.


Scenár č. 2: ŠIALENÝ LEJÁK
Práve si vyšiel/a z kaderníctva so svojím vysnívaným účesom. Prechádzaš sa po ulici, nechávaš ľudí zízať na svoje dokonalé vlasy, keď v tom začne pršať. Lenže to nie je len aprílový dáždik. Je to obrovský lejak, aký svet ešte nevidel. Z neba sa znášajú litre vody a jediné na čo myslíš, je tvoj nový účes,ktorý ťa stál celú výplatu. Aké pokračovanie knihy obetuješ a použiješ ako dáždnik?

Obetujem: Čísla 2: Chaos(Rachel Wardová)
Prečo?: Jednotka mala našliapnuté dosť vysoko. Ku koncu knihy som sa však nudila. Pri čítaní druhej časti som sa nudila už od začiatku a priznám sa, že knihu som nedočítala, respektíve som si prečítala len záver. Takže asi tak...






Scenár č. 3: ŠIALENÁ HODINA S PROFESOROM
Si na literatúre a profesor sa rozplýva nad jednou známou klasickou knihou. "Táto kniha úplne zmenila svetovú literatúru!" prehlas-uje a vyzdvihuje knihu do nebies. Teba to ale vôbec neberie. Nielen, že sa toto vychvaľovanie nedá počúvať, ale ty s ním ani za mak nesúhlasíš. Pretože máš vlastné skúsenosti. Akú klasickú knihu by si hodil/a po svojom profesorovi a rozkričal/a si sa na celú triedu o tom, ako táto kniha nestojí za nič?

Obetujem: Mladé letá(Martin Kukučín)
Prečo?: Doteraz netuším o čom kniha bola a to sme ju preberali na základnej škole, na strednej škole a bola aj v maturitných témach. A nechápem, na čo tam zostáva.






Scenár č. 4: DOBA ĽADOVÁ
Užívaš si skvelé popoludnie v knižnici. Prechádzaš sa medzi stohmi kníh a všade sa vznáša tá dokonalá vôňa papiera potlačeného slovami. Keď zrazu BUM! Celá krajina je pokrytá vrstvami snehu a nikde nie je nič iné ako ľadová pustatina. Teploty nezastaviteľne klesajú a tvoj dych ti mrzne u pusy. Zrazu zisťuješ, že tvojou jedinou možnosťou je začať páliť knihy. Akú svoju najneobľúbenejšiu knihu by si spálil/a ako prvú a vôbec by ti nebolo ľúto, že sa zmenila v kôpku popola?

Obetujem: Upírske denníky(L.J. Smithová)
Prečo?: A kľudne všetky časti, aspoň by mi bolo teplo dosť dlhú dobu. Tieto knihy sú podľa mňa takou zlátaninou – plátaninou, že nie je možné si ten dej predstaviť ani pod dosť veľkým šľahom niečoho tvrdého. A to nepijem vôbec, ale ak by som toto mala prečítať, tak si radšej zaobstarám fľašu vodky a zápalky k tomu.





Tak, toto bol celý tag. Určite by sa našlo ešte pár kníh, ktoré by som obetovala, alebo ktoré by som nahádzala do vatry a ešte si k tomu veselo zakrepčila. Až nájdem niečo podobné, skúsim ich nezabudnúť a spomenúť :-)

4 komentáre:

  1. Pekný článok a skvelé odpovede :)) Čísla v blízkej budúcnosti začnem, ale tak sa nejako toho bojím, keďže každý má na to iný názor... :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čísla vyskúšaj, 100 ľudí - 100 chutí, ale mňa sklamali. A ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělý tag ! :) Četla jsem jen první díl Upíříích deníků a úplně mi to stačilo, na další už jsem neměla chuť a odvahu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa priznávam, prečítala som 3 a pol časti, po otrieskavaní hlavy o stenu som to radšej nechala :-)

      Odstrániť