pondelok 25. mája 2015

Clare Cassandra - Pekelné stroje 1: Mechanický anjel

Vydal: Slovart, 2013
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 400
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza.
Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami.
Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

A ako to vidím ja?
Prvýkrát som čítala knihu, pri ktorej som mala na konci oveľa viac otázok, ako odpovedí. Ale poďme od začiatku.
Tessa prichádza do Londýna po smrti tety, na pozvanie svojho brata, ktorý sa o ňu má postarať. V prístave ju vyzdvihnú dve sestry, doručia jej list od brata a oznámia jej, že musí ísť s nimi. A odvtedy zažíva Tessa peklo. Pretože vôbec netuší, že existujú nejaké čary, či mágia, že ovláda nejaké schopnosti, prípadne, že ich môže a musí prebudiť. Samozrejme, že v druhej kapitole už tuší o čom Temné sestry točia a čo od nej chcú, dokonca to už vieme aj my, Tessa na seba dokáže vziať podobu hocikoho, je menič podôb, ibaže so zmenou preberá aj osobnosť a spomienky daného človeka. Čo pri mŕtvych ľuďoch nie je dvakrát príjemné, pretože mŕtvy si väčšinou spomínajú...na svoju smrť.

Do jej neutešenej situácie však vchádza svetielko nádeje, alebo skôr otravný mladý muž -podľa mňa-, ktorý ju z domu Temných sestier oslobodí a vezme ju zo sebou do Inštitútu. Áno, presne do toho, v ktorom žijú Tieňolovci. A tu narazila kosa na kameň. Mesto kostí milujem. Tieňolovcov tiež. Ale do týchto som sa nejako nevedela vžiť. Možno je to tým, že príbeh sa odohráva vo viktoriánskom Londýne a nejako mi táto doba nesadla. Alebo tým, že postavy sú síce vykreslené naozaj dobre, viem si ich predstaviť, ale neviem sa s nimi stotožniť, respektíve mi nie sú príliš sympatické. A možno je to tým, že tento príbeh stále porovnávam z Mestom kostí, a jednoducho....chýba mi Jace!

Nevravím, že príbeh je zlý. Len je v ňom na mňa priveľa nezodpovedaných otázok, a dosť ma irituje, že ak ich chcem vedieť, musím si prečítať ďalší diel. Napr.:
- čo je Tessa zač?
- čo dokáže jej prívesok mechanického anjela a odkiaľ je?
- načo ju potrebuje Magister?
- čo má Will za problém, že správa ako debil?
- zachránia Jema od jeho choroby?

Chápem, že je to dielová kniha, ale som zvyknutá, že to čo je rozohrané v prvom diely sa na konci skoro uzavrie, prípadne nastane iný problém, ktorý sa ťahá druhou knihou. V tejto knihe sa však neuzavrelo nič a veľmi málo prezradilo.

Na druhej strane ma prekvapilo, že sa v knihe vyskytuje čarodejník Magnus Bane, ale v tejto knihe je viac na ženy, respektíve má za milenku upírku, hm hm. Tiež sa tu vyskytujú mená ako Lightwood, či Wayland, vďaka čomu tušíme, že ide o naozaj "slávne a staré" rody, keďže ich potomkov sme mohli stretnúť už v spomínanom Meste kostí.

Určite si prečítam aj pokračovania tejto knihy, ale momentálne som trošku sklamaná zo všetkých tých otázok :-)

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

4 komentáre:

  1. Tak u mňa sú Pekelné stroje úplne topka, táto trilógia mi asi najviac priľnula k srdcu ( čítala som to pred Mestom kostí ) a mne na nej príde čarovné hlavne to, že toho neprezradí toľko hneď na začiatku.
    K tvojím otázkam - čo je zač Tessa zistíme až v poslednej knihe, Mechanickej princeznej - s jej príveskom to je podobné. To s Magisterom sa už možno rysuje v dvojke, ale nie som si istá.
    S Willom maj prosím trpezlivosť, také moje zlatíčko. A Džemíka radšej nespomeniem, to bz bol hnusný spoiler :D
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, takže ak chcem vedieť odpovede, musím si prečítať aj zvyšok :-) Ale podľa tohto sa potom viac teším na ten posledný diel, lebo som hrozný nedočkavec a všetko chcem vedieť hneď :-)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia! :) U mňa patrí Mechanický anjel k naj knihám, no i tak si rád prečítam názor aj tích, ktorím sa páčila o niečo menej :))
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pozerám, že ty si z tej knihy úplne nadšený :-) No uvidím, po prečítaní všetkých dielov, aký dojem na mne zanechá :-)

      Odstrániť