nedeľa 10. mája 2015

Burtonová Jessie - Miniaturista

Vydal: Ikar, 2015
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 432
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Dojímavý príbeh lásky a posadnutosti, zrady a odplaty, ktorý vás chytí za srdce! Jedného jesenného dňa v roku 1686 zaklope na dvere veľkolepého domu v najbohatšej časti Amsterdamu osemnásťročná Nella Oortmanová. Mladučká vidiečanka sa má ujať roly manželky zámožného kupca Johannesa Brandta, no privíta ju len jeho odmeraná sestra, čierny sluha a prostoreká slúžka. Manžela stretne až na druhý deň a ten jej venuje zvláštny svadobným dar, dokonalú zmenšeninu ich honosného sídla, veľkú ako skriňová vitrína. Nella si do nej objedná zariadenie od tajuplného miniaturistu a od tej chvíle sa začnú diať zvláštne veci. Drobné výtvory do detailov kopírujú skutočný život rodiny – až desivo verne. Umelec zjavne pozná životy jej členov lepšie, než oni sami, a drží ich osudy vo svojich rukách.

Autorka sa pri písaní románu inšpirovala miniatúrou domu od neznámeho umelca vystavenou v Rijksmuseu v Amsterdame, ktorú kedysi vlastnila skutočná Nella Oortmanová.

Román Miniaturista vyšiel doteraz v desiatkach krajín po celom svete. Vo Veľkej Británii sa stal najpredávanejším literárnym debutom, Rádio 4 ho označilo za najkrajšie čítanie pred spaním a mnohí mu dávajú prívlastok – impozantný debut. Company Pictures v Londýne získala nedávno práva na jeho televízne spracovanie.

A ako to vidím ja?
Sklamanie. Veľké sklamanie. Anotácia sľubovala oveľa viac, ako dala. Pozor, budem spoilerovať, žiaľ pri vyjadrení celého znechutenia nad príbehom, sa tomu vyhnúť nedalo :-( Neviem, kde je ten príbeh lásky a posadnutosti, o odplate ani nehovoriac. Nella je dedinská dievčinka, ale s veľmi starým a výborným rodokmeňom, ktorá sa po smrti otca pretĺka s mamou a mladšími súrodencami ako sa dá. Keď jej mama využije šancu, vydať ju do bohatej rodiny, ponuku prijíma a odchádza do domu svojho manžela. Na jednej strane chápem, že má chuderka len 18-rokov, že je mladučká, neskúsená ale aj ...sprostá.

"Matka jej vykreslila, v čo môžu manželky dúfať - tyčka, čo sa vztyčuje, a bolesť, nádej, že to nebude dlho trvať, kvapka mazľavej tekutiny medzi nohami. V Assendelfte je dosť baranov a oviec, aby človek vedel, o čo ide."

Ako čo?? Ja chápem, že dej knihy je zasadený do roku 1686, ale nemyslím, že boli ľudia až takí sprostí, čo sa sexu týka... Nevraviac o tom, že ženy vtedy rodili ako jablone, každá mala aspoň 5 živých detí a 5 mŕtvych detí, staršie dievčatá pomáhali pri pôrodoch svojich mladších súrodencov, ale Nella akoby spadla z jablone, ani netuší, čo tam pod sukňou vlastne má a ako to funguje, ach jaj.

Nevraviac o tom, že v dome manžela jej každý skáče po hlave, cez švagrinú, slúžku, sluhu, aj vlastného manžela. Každý má nejaké to tajomstvo, niečo tají, ale zároveň každý každého špehuje. Manžel miesto toho, žeby si "užíval" s mladou manželkou, daruje jej vitrínu - zmenšeninu ich domu, a odchádza si užívať na obchodné cesty, do skladu a "obchoduje s tovarom", alebo lepšie povedané s gaťami dolu a iným mužom pred ním. O tých obchodoch tiež pomlčím, v celej knihe sa o ňom autorka vyjadruje ako o najlepšom obchodníkovi roka, ale keď do neho niekto zarýpne kvôli obchodom, všetko odkýve plecami, nestará sa a radšej ide o skladu, na kanapu, za chlapom. Jeho sestra Marin je fuchtľa, ktorá do všetkého rýpe, odopiera, lebo kresťanstvo káže striedmosti, ale v jej starodievockom a bohabojnom živote jej nič nebráni vliezť do postele s černochom.

Čo sa týka miniaturistu, Nella si objedná len 3 veci, neskôr dostáva neobjednané balíčky, z ktorých je "hrôzou celá preč", lebo ako mohol miniaturista vedieť, že im zabijú psa (a ktorý má zhodou okolností ako miniatúra červenú škvrnu na krku). Ok, bola som zvedavá, čo je ten chlapík zač a aké má tajomstvo, ale nedostala som nič. Spisovateľka to odpinkala dvoma stranami a z veľkého tajomstva ostala fraška, alebo by som povedala - človek zo svojským pohľadom na svet môže pár vecí tušiť a predvídať, prípadne má nejaký dar, alebo postihnutie. Toť skvelé vyústenie celého tajomna. Ako...

Celý príbeh by som zhrnula do pár viet. Román o miniatúrnej vitríne, ktorý opisuje príbeh ľudí v jednom dome, z ich pohnútkami a tajomstvami na pozadí historického Amsterdamu, v ktorom vreli vášne a pomstichtivosť, ak sa niekto odlišoval, či už sexuálnou úchylkou alebo peniazmi. Na základe týchto skutočností bol tvrdo potrestaný a utrpela tým celá rodina.

A doteraz som nepochopila časť anotácie - "najpredávanejší literárny debut, Rádio 4 ho označilo za najkrajšie čítanie pred spaním". Ak má niekto rád perverznosť, nudu a rád sa pred spaním rozčuľuje nad nelogickým a debilným konaním postáv, nech si to číta ako rozprávku pred spaním. Normálny človek dúfam od toho bude bočiť kade ľahšie. Pre mňa fiasko, sklamanie a úplne zbytočná kniha.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

1 komentár:

  1. Skvělá recenze :) Krásně jsme se shodli, že tahle knížka je velké zklamání :)

    OdpovedaťOdstrániť