streda 6. mája 2015

McGuireová Jamie - Ranč na Červenom vrchu

Vydal: Fortuna Libri, 2014
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 328
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Môže prežiť láska, keď svet speje ku koncu?
Pre Scarlet, ktorá sama vychováva dve dcéry, je každý deň boj.
Nathan má manželku, ale nespomína si, aké je byť zaľúbený. Domov chodí len kvôli svojej dcérke Zoe.
Mirandinou najväčšou starosťou je, či sa do jej malého volkswagena zmestí jej sestra a ich priatelia, pretože si chcú pred skúškami cez víkend oddýchnuť na vidieku.
Keď sa začnú objavovať správy o prepuknutí nákazlivej a smrteľnej choroby, títo obyčajní ľudia čelia neobyčajným okolnostiam a odrazu sa ich osudy prepoja. Len čo pochopia, že epidémiu nepredbehnú, zúfalá Scarlet, Nathan a Miranda vyhľadajú úkryt na osamotenom ranči na Červenom vrchu. Emócie sú čoraz silnejšie, lebo všetci sa musia vyrovnať s novými aj so starými vzťahmi zoči-voči desivému nepriateľovi, ktorý si už nepamätá, aké je byť človekom.
Láska si aj v čase výborne vykreslenej apokalypsy nájde spôsob, ako prežiť. No čo sa udeje, keď ten, za ktorého by ste položili život, sa stane tým, ktorý by vás mohol zničiť?

A ako to vidím ja?
Celý príbeh sa rozpráva z pohľadov 3 hlavných postáv: Scarlet, Nathana a Mirandy.

Scarlet je rozvedená matka dvoch dcér, ktoré majú stráviť víkend s otcom. Pracuje ako rontgenová laborantka v nemocnici. Do nemocnice im dovezú pacientku po uhryznutí, ktorá sa doslova zvnútra scvrkáva a pomaly umiera. Všade vo svete, z televízie a rozhlasu sa zrazu začnú hrnúť správy o nakazených, o napadnutiach a Scarlet zisťuje, že sranda pomaly končí a jedinou jej nádejou na prežitie, je nájdenie dcér a úkryt niekde mimo mesta, mimo "civilizáciu", kde by ich nikto nenašiel. To sa však ľahšie vymyslí, ako uskutoční. Scarlet na Červený ranč, ktorý patrí jej kolegovi, ktorému ho upratuje a ktorý považuje za najbezpečnejšie miesto na zemi síce dorazí, ale bez dcér, na ktoré sa teda rozhodne čakať.

Nathan je otec malej céry Zoe, ktorého práve v deň vypuknutia pandémie opustí manželka. Rozhodne sa odísť k svojmu švagrovi Skeeterovi, ani tam však nie je bezpečne, a keď pohryzú Skeeterovu manželku Jill, uteká so Zoe ďalej, hľadajúc bezpečné miesto hlavne pre svoju dcéru.

Miranda je práve v aute so svojím priateľom, svojou sestrou, a jej priateľom. Najväčšiu starosť a radosť jej robí nové auto a to, aby neošúchala nový lak, po pár chvíľach bezhlavého utekania množstva ľudí zisťuje, že lak nie je viac ako holý život a tak sa snažia dostať z mesta na ranč k otcovi, kde budú v bezpečí.

Každý z nich sa dostane do problémov, každý z nich si musí prežiť nejaký ten strach, aby našli cestu do bezpečia. Cestou sa ich osudy prepletú, stretnú, čin jedného, ovplyvní konanie či situáciu druhého a naopak. Páčilo sa mi, ako sa autor pohral s ich prepletenými cestami, až dokiaľ nedali celému príbehu spolujednotnosť.

Na druhej strane, ak čakáte riadny krvák, upozorňujem, že táto kniha táká nie je. Sú v nej zombíci, ale skôr taký ľahší odvar, ktorý sa šuchtá, vonkajšie zranenia im spôsobujú problémy a spomaľujú ich. Za čo ďakujem, zombíci zo Svetovej vojny Z ma teda strašili pár nocí :-) Taktiež nie sú veľmi múdri, vírus asi celkom vyradil inteligenciu, prežíva u nich len jeden pud - kŕmenie. Takže na lezenie, otváranie dverí a podobné akčné scény rýchlo zabudnite.

Čítala som raz jednu recenziu, kde sa danej osobe nepáčilo, ako bolo v tejto knihe všetko ľahké. (Sorry Miška,musela som :-) ) Všade plno jedla, zbraní, všetko otvorené, prázdne bez zombíkov, ale plné vecí, na dosah. Na druhej strane, ak sa z vás stane zombie, a chcete len žrať, určite nebudete potrebovať zbrane či zamykať dvere. Takže si viem predstaviť, že špajze v takýchto domoch musia byť hotový raj. Čo sa týka elektriky a vody, myslím, že určitú dobu by fungovalo všetko bez problémov, však počítačový vek je ešte stále, pravda, dokiaľ by nenastala nejaká porucha, alebo niečo podobné. Na strane druhej, sa celkovo čudujem, prečo takýto ranč, pánubohu za chrbtom nemal vlastnú studňu a generátor na elektrinu. Ak by som bola majiteľ ja, stopercentne by to bola prvá vec, ktorá by tam musela byť.

Taktiež som nepochopila uzavretosť, respektíve bezpečnosť objektu. Taký veľký ranč, bez ľudí, bez personálu, a oni majú francúzske dvere na izbách a na vstupe do kuchyne plastové dvere s oknom?? To v Amerike akože neexistujú zlodeji?? Svokrovci majú malú chatu za Košicami (3 izby), ale okrem plastových okien sú v nej vnútorné drevené okenice, vonkajšie železné mreže na oknách a na dverách poistené ešte dvoma kladkami. A vykradli ich už 2x (aj keď na druhej strane nerozumiem čo tam chceli ukradnúť, za ten starý gauč, už len za to že by ho odniesli, by som im dala aj sama 10€ navyše, no čo už).

A mimochodom, chudák býk, tak ho spomínali, aký je zurvalec a že ho treba vypustiť a...nič. V kuse bol zavretý, hm. :-D Inak sa mi kniha páčila, čítala sa ľahko, nebolo treba nad ňou veľmi premýšľať, či nejako veľmi sa báť. Skôr by som ju zaradila medzi také ľahké zombie krváky, ktoré vás v noci nebudú strašiť, skôr sa nad nimi pousmejete.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára