nedeľa 31. mája 2015

Shannonová Samantha - Zber kostí 1: Zber kostí

Vydal: Tatran, 2013
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 380
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Svet fantasy si uzurpuje nový druh autoriek. A na ich čele stojí Samantha Shannonová, výnimočná mladá autorka s veľkými ambíciami a neskutočnou fantáziou. Jej román Zber kostí v predstavuje podmanivú hrdinku – mladú ženu, ktorá sa učí ovládať svoju moc vo svete, v ktorom ju o všetko pripravili.

Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú.
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády.
Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.

Samantha Shannonová vytvorila svet, ktorý rozdúcha vašu predstavivosť a vtiahne vás tak, že úplne zabudnete na všetko okolo. Nesporne vás poteší, keď sa dozviete, že je to prvá kniha zo sedemdielnej série. Zber kostí je neuveriteľne intenzívne rozprávanie, hemží sa fascinujúcimi postavami a veľmi výraznou zápletkou, nečudo, že vás strhne na divokú jazdu.

A ako to vidím ja?
Paige vyrastá vo svete, ktorý nie je tak celkom normálny. Nachádzajú sa v ňom ľudia ovládajúci rôzne stupne jasnovidectva. Na začiatku knihy vás trochu ohúri a zmätie tabuľka, v ktorej je toho jednoducho priveľa, ale nebojte sa. Všetci tí jasnovidci sa v knihe neukážu. A tí, ktorí sa ukážu sa aj zaradia kam patria, takže po chvíľke sa v tom začnete orientovať jedna báseň. Paige patrí do 7, najvzácnejšej a najvrchnejšej skupiny.

Taktiež Londýn, hlavné dejisko, nie je Londýn, ako si ho predstavujete dnes. Je to mesto dvoch tvári. Cez deň je plné obyčajných ľudí - amaurotov, a v noci v ňom nájdete všelijaké pochybné bytosti, či vlastne jasnovidcov. A strážnikov. Takých, ktorí ak sa to podarí, jasnovidcov zavierajú do väzenia. Ak nie, ...no nie je koho zavrieť, keďže chytený je mŕtvy. Jediným poznávacím znamením jasnovidcov sú ich aury, ktoré ich radia do jednotlivých skupín a pomocou ktorých sa navzájom poznajú. Na druhej strane ich aj prezrádzajú, keďže obyčajný ľudia farebnými aurami nedisponujú.

A potom tu existuje mesto Oxford, ktoré je doslova tajné, vymazané z máp a nikto o ňom nevie. Mesto, v ktorom žijú Refaimci, ktorí prišli pred 200 rokmi z Podsvetia a ktorí nadviazali "spoluprácu" s ľuďmi. No, začínam tušiť, že tá spolupráca nebude len tak kóšer. Refaimovia si so sebou doniesli aj Émov, aj keď netuším, čo sú zač, okrem toho, že hnijú, majú ostré zuby a žerú všetko živé aj mŕtve. Raz za 10 rokov, na takzvanom Zbere kostí, dovezie vlak novú dávku jasnovidcov a sem-tam ľudí, aby slúžili Refaimcom. A slúžili doslovne. Niekedy sa z nich stávajú vojaci a bránia mesto pred Émami, niekedy sa z nich stávajú vyhnanci a bavia "svojich pánov" ako kaukliari, alebo umierajú. Dobití, špinaví, hladní, na pokraji síl, úplne vyslabnutí, alebo okradnutý o svoju auru, či schopnosti.

Paige je hrdinka, ktorá sa nevzdáva. Ktorá ide za svojím cieľom. A ktorá má šmrnc :-) Má byť ticho a držať sklonenú hlavu? No určite, obzerá sa kam môže. Má vykonať úlohu a vrátiť sa? Pche, zdrhne pri prvej príležitosti. Dostane podobnú možnosť na poučenie? Skúste hádať, čo urobí ako prvé. Ide zdrhnúť predsa! Podvolí sa vládkyni a bude niekde ticho čušať? Hm, aj vzbura je super vec...

Na jednej strane ma kniha veľmi bavila, aj keď zo začiatku ma mátali všetky nové pomenovania. Darmo sú na konci knihy vysvetlené jednotlivé pojmy, je to ako čítať slovník cudzích slov. Dej sa odohráva v rozmedzí 6 mesiacov, ale ja som mala pocit, že neprešiel ani mesiac. Bol plný ľudí, deja, tajomna, ale aj akcie. Na strane druhej, veľa vecí ostalo nevysvetlených, veľa postáv umrelo, veľa ostalo nepotrestaných. Vzhľadom na vek autorky som myslela, že to bude trošku bez ladu a skladu, ale s príbehom a hlavne prostredím sa naozaj pohrala a vykreslila ho veľmi zaujímavo. Kniha ma bavila, ibaže sa trošku obávam, či príbeh bude pokračovať v nasadenej latke, alebo skĺzne o level nižšie, keďže autorka podpísala zmluvu na sedemdielnu ságu. A jedna Rowlingová tu už bola.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

1 komentár:

  1. Z této knihy jsem byla jednoduše nadšená. Zaujalo mě dokonalé promyšlení příběhu i postav. Rozhodně si přečtu i nadcházející díly! :)

    OdpovedaťOdstrániť