pondelok 19. septembra 2016

Cassová Kiera – Selekcia 4: Následníčka

35 nápadníkov. Jedna princezná. Nová selekcia - celkom iný príbeh...

Vydal: CooBoo, 2016
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 280
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Princezná Eadlyn už odmalička počúvala nekonečný príbeh o tom, ako sa jej mama s ockom zoznámili. Pred dvadsiatimi rokmi sa America Singerová zúčastnila Selekcie a získala si srdce princa Maxona. Odvtedy žili spolu šťastne...

Pre Eadlyn bol ich romantický príbeh len rozprávkou. Netúžila ho napodobniť. Ako princezná si však nemôže robiť, čo chce. Neutečie pred vlastnou Selekciou – aj keď urputne namieta. Nečaká, že sa jej príbeh skončí romanticky. Možno sa však jednému mužovi podarí zmocniť sa jej srdca... a možno zistí, že jej „šťastne a naveky“ nie je len tajným želaním.

A ako to vidím ja?
Eadlyn má tú smolu, že je o 7 minút staršia ako jej brat – dvojča Ahren. A to ju predurčuje stať sa kráľovnou. Študuje všetko, čo je k tomu potrebné, pomáha svojmu otcovi, kráľovi Maxonovi a na nič iné jej neostáva čas. Však čo by aj iné robila, keď je zavretá celý čas v paláci, nestretáva sa so svojimi rovesníkmi a mimochodom, podľa mňa je dosť sebecká, panovačná a rozmaznaná. A netuší, čo sa deje so svetom vonku.

Svet vonku nie je taký ružový, ako by sme si mohli myslieť. Kasty boli rozpustené, v ľuďoch však stále ostáva triedenie zakorenené a i keď by sa nemali degradovať, často si bývalé sedmičky či osmičky nedokážu nájsť prácu a zabezpečiť živobytie. Preto sa búria a požadujú zmenu, chcú prácu, chcú lepší život. Ako im ho však dať? Ako zabezpečiť, aby prestali útoky, aby ľudia na chvíľu nemysleli a zabávali sa?

Milá Eadlyn je postavená pred hotovú vec. Zažije vlastnú Selekciu, v ktorej si bude vyberať z 35 kandidátov. Aj keď sa zo začiatku bráni, vyhadzuje ich rad-radom, dostávajú sa jej niektorí pod kožu. A ona zisťuje, že možno tá selekcia nie je až taká zlá a možno nenájde takú lásku, akú k sebe prechovávajú jej rodičia, ale stále môže natrafiť na človeka, ktorý jej bude blízky. A či chce, alebo nechce, pomaly sa začína meniť aj ona

Musím zhodnotiť, že následníčka je skvelou nástupkyňou selekcie. Nenájdeme v nej toľko akcie, ako napríklad v poslednej časti s názvom Prvá, má však svoje vlastné tempo a ponúka netradičný pohľad na mužských kandidátov a ich chovanie. A teda, nie všetci sa správajú ako dokonalí džentlmeni. Eadlyn rozohrá zopár partií a ani ja netuším, koho si vlastne vyberie. Na to si musím počkať na nasledujúci diel :-)

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára