pondelok 19. septembra 2016

Cassová Kiera – Selekcia 3: Prvá

35 dievčat začínalo. Ale zvíťaziť môže len jedna.

Vydal: CooBoo, 2015
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 282
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Selekcia sa blíži k záveru a v súťaži zostali len 4 dievčatá. America je pevne rozhodnutá získať Maxona pre seba, a hoci sa opätovne zblížili, Maxon stále netuší, kto je Aspen.

Boje s rebelmi sa stupňujú, a keď vážne ohrozujú aj Americinu rodinu, rozhodne sa s nimi vyjednávať. Pri nebezpečnej misii ju postrelia do ramena a udalosti sa vymknú spod kontroly. Zúfalé boje prinesú rodinám nečakané odhalenia a zdrvujúce tragédie. Maxon napokon odhalí, kto bol Americinou tajnou láskou, a jej pozícia v selekcii je vážne ohrozená.

Tým sa však prekvapenia nekončia...

A ako to vidím ja?
Konečne sa v knihe diala nejaká akcia. A nie jedna, ale tých akcií a zvratov bolo v knihe niekoľko. Selekcia ani Elita neboli zlé, ale väčšinou sa točili okolo výberu, okolo jednotlivých dievčat a samozrejme okolo Americi a Maxona, ktorý sa ľúbia – neľúbia, hádajú – nehádajú, tolerujú – netolerujú, potom sa urazia, odrazia, bozkávajú, neskôr sa samozrejme Maxon bozkáva s inými a tak dookola.

V Prvej sa pozornosť zameriava konečne na okolie, na rebelov, na ľudí, ktorí žijú v kráľovstve, na samotný kastový systém, ktorý nie všetkým vyhovuje a ktorého by sa najradšej zbavili. Proti je však kráľ Clarkson, ktorý sa čoraz viac podobá svojmu predchodcovi Gregorymu Ileá (a ten teda nebol žiadne neviniatko, uzurpoval si moc za peniaze, zriadil kráľovstvo a do najvyšších kást dosadil svojich obľúbených ľudí – ako inak).

America tak musí riešiť nielen to, či miluje Maxona nadovšetko, aby sa mohla byť kráľovnou. Na druhej strane je tu ešte Aspen, ktorého sa nevie vzdať. A zisťuje, že má množstvo spojencov a ľudí, ktorí ju podporujú a ktorí ju radi nielen podporia, ale ktorí by ju videli najradšej ako svoju kráľovnú. Proti je však nielen kráľ Clarkson, ktorý sa ju snaží vykopnúť a vráža jej polená pod nohy, ale aj jej a Maxonova nevedomosť a asertivita. Každý z nich čaká na toho druhého, ako sa vysloví a či sa vysloví. A ani jeden nechce byť ten prvý. Človek aby z toho chytil infarkt (a obidvoch ich niekedy vyfliaskať by stálo za to).

Napriek všetkému tomu čakaniu, naťahovaniu a prepletenosti všetkých vzťahov, hodnotím túto sériu kladne. Páčila sa mi, aj keď bola niekedy natiahnutá ako guma v nohaviciach a niekedy som mala nervy na dranc. Ale o to predsa ide v každej dobrej knihe.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára