utorok 17. mája 2016

Svet knihy Praha 2016 - 2.časť

Alebo:
Och, Svet knihy tras sa! (som tu zase :-D )
Vidíš tie kopy kníh? Som v raji? (otázka mojej mamy)

Po dvoch dňoch (dobre, tak jeden a necelom pol dni) strávených v Prahe, konečne nastal ten deň "D". Deň, ktorý strávim na Svete knihy. Nerobila som si nádeje, že to bude na celý deň, keďže o 14,43hod nám odchádzal Regiojet naspäť do Košíc, ale aj pol dňa sa cení. Hlavne, keď sa manžel ponúkol, že bude strážiť malého a my dve s mamou sa môžme ísť vyblázniť medzi knihy.

Takto nejako vyzerá príprava knihomoľa na Svet kníh. Aspoň 3 mapy (veď čo ak by som niekde zablúdila?). Alebo by som zapadla do nejakej uličky, ktorá by na mape nebola? Logický predpoklad hovorí, že aspoň na jednej mape by byť mohla (tá ulička) a tak by som sa určite nestratila.
Po druhé je to plán výstaviska, so všetkými stánkami a uličkami. Zväčšený do podoby, aby ho videli všetci slepý (aj ja s mojimi skoro 4-kami kontaktnými šošovkami). Len škoda, že som si zabudla vytlačiť k tej mape aj popis, takže som ani za toho nevedela zistiť, kde je aký stánok. Čo už. O vytlačenom programe na sobotu pomlčím, ani som do neho nenakukla, hm,hm.
A posledný papier, je zoznam všetkých kníh, ktoré mám v pláne si kúpiť, zoznam dielov ktoré mi chýbajú, alebo sú to knihy, ktoré jednoducho musím mať. Nehovorím, že som všetky chcela kúpiť v Prahe, ale čo ak by som na nejakú natrafila a náhodou zabudla, že ju mám na zozname? (A nebojte sa, zoznam pravidelne premazávam a dopĺňam, som holt knihomoľ).

Po príchode na výstavisko, zakúpení lístkov, odloženie manžela aj s malým do detského kútika, sme sa s mamou vybrali na skusy. Ok, tak teda na poriadne knihomoľské nákupy. Prvú zastávku sme mali v stánku FantomPrintu, ktorý mal opäť v strede stánku krabice s knihami za babku (po 20Kč).

Keď som zbadala knihy od Stacii Kane, zapla sa mi v hlave kontrolka, že som už o nich niekde čítala. Mali všetky tri diely, tak som ich vzala:
Kane Stacia - Downside 1 – Smrtící duchové
Kane Stacia - Downside 2 - Oči mrtvých
Kane Stacia - Downside 3 - Město duchů

Pri ďalších dvoch knihách ma zaujala anotácia a obal kníh, hlavne ten prvý diel je nádherne striebornomodrý:
Martin Gail Z. - Nekromantovy kroniky 1 – Mystik
Martin Gail Z. - Nekromantovy kroniky 2 - Krvavý král
Netuším síce aké budú, ale nechám sa prekvapiť.

Najprv sme si prešli pravú stranu, poobzerali sa po nejakých zľavách, ale keďže sme mali vymodlenú hodinu a pol (od manžela), tak sme na to museli ísť zhurta,aby sme stihli zbytok. V strede výstaviska bol okrem všade ospievaného hlavného pultu severských autorov aj stánok Euromedia, v ktorom sme si opäť našli výborné knihy za super ceny.

Ako prvé som objavila hneď tri knihy, ktoré som mala aj na svojom zozname:
Thiemeyer Thomas – Koróna
Jacksonová Joshilyn - Smolný rok
Lotzová Sarah – Trojice

Potom ma zaujala kniha Paverová Michelle - Bohové a válečníci - Ostrov Bohyně, nad ktorou som tiež dávnejšie uvažovala.
A posledné tri knihy bola opäť spontánna kúpa, zaujali ma obálkami a anotáciami:
Pavone Chris - Bez domova
Etzold Veit - Final Cut - Vrah z internetu
Carlo Philip – Ledař: Zpověď nájemného vraha
Inak, poslednú knihu som kupovala manželovi, naposledy prečítal knihu od Mikuláša Černáka (a spôsobil mi šok, keďže knihu prečítal celú). Prekvapenie bolo pre mňa následné zistenie, že kniha má na databáze kníh hodnotenie 90%. Akože čože? Asi som vybrala fakt dobre :-)

Po prechode do pravého krídla som zistila, že som foťák zabudla v mužovom batohu a keďže sa mi nechcelo vracať späť, neodfotila som nič. Ale aspoň môj drahý sa bavil tým, že fotil malého, ktorý si nárokoval pódium v Albatros Medii a vraj odmietal zliezť dole aj napriek pomaly začínajúcej besede. Kto ste ho videli, áno, ten malý šinter je môj :-D

Je pravda, že sme sa s mamou zamerali skôr na výpredaje a lacné knihy, predsa len sme chceli ušetriť a kúpiť to, čo u nás za tú cenu nenájdeme. Mojimi poslednými kúpami boli tri knihy.
Knihu Wolfová Martina - Prokletí ohně som našla na nejakej bočnej poličke za 30Kč.
A posledné dve knihy boli vo výpredaji po 10Kč. No nechajte ich tam:
Meyer Kai - Merla 1 - Vodní královna
Meyer Kai - Merla 2 - Kamenné světlo

Samozrejme, že som si nabrala aj spústu letáčikov, záložiek a zo všetkých predmetov, ktoré rozdávali som si vzala tiež. Takto som prišla aj k odznaku Kráva nebeská. A podarilo sa mi ukoristiť aj podpis od Moniky Wurm (o tomto príbehu však porozprávam keď dočítam Pakistanskú pomstu a uverejním recenziu).

Pomaličky prišiel čas pozbierať zvyšok rodinky a odísť preč, keďže sme sa chceli ešte niekde pred cestou naobedovať a teplý obed je lepšie jedlo do žalúdka ako studený bufet vo vlaku. Urobili sme posledné fotky a zamávali výstavisku pa-pá (o rok som tu opäť, sľubovala som mu celou cestou k bráne).
Takto nejako vyzerajú unavení, ale na druhej strane šťastní výletníci pri čakaní na vlak smer domov. A hej, aj nabalený výletníci vyzerajú podobne. Respektíve tak isto. S taškami plnými kníh.
A čo všetko som si z Prahy nakoniec doniesla? Úžasnú kôpku 30 kníh. Akurát nastal doma taký malý problém, obe knihovníčky mám beznádejne plné, tak netuším, kde tie knihy popchám :-D

2 komentáre:

  1. 30 knih :O wow, tak to smekám:) To mě by se asi tolik knih nechtělo vláčet domů XD ale jsou to pěkné kousky:) Snad se ti knihy budou líbit.
    Já se tenhle rok na Svět knihy nedostala, bohužel zkouškové je přednější, tak snad příští rok si to lépe rozvrhnu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uf, 30 kníh je dosť! Tiež by som ich nemala už kam dať :). Nikdy som nebola na žiadnom knižnom veľtrhu, ale išla by som hneď! :)

    OdpovedaťOdstrániť