nedeľa 13. decembra 2015

Kagawa Julie - Spoločenstvo drakov 1: Talon

Nie sú to legendy, žijú medzi nami...

Vydal: Fragment, 2015
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 344
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Pred dávnymi vekmi boli draci na pokraji vyhynutia. Legendárni drakobijci z Rádu sv. Juraja ich takmer vyhubili. Tí, ktorí prežili, sa ukrývali v ľudskej podobe. Ich počet pomaly rástol a moc silnela. Ubehli stáročia a draci sa pripravujú na okamih, keď ľuďom ukážu, kto je skutočným pánom sveta... Sledovať, začleniť sa, splynúť. Presne to má za úlohu dračie dievča Ember. Má za sebou základný výcvik a dokáže na seba vziať ľudskú podobu. Jeho budúcnosť je vopred naplánovaná: má poslúchať, nevyčnievať z radu a slepo plniť rozkazy. To všetko na rozkaz tajnej a nekompromisnej dračej organizácie s názvom Talon. Ember sa však s tým vôbec nestotožňuje. Zisťuje, že svet nie je len čiernobiely. Spoznáva utečenca, ktorý sa proti demagógii Talonu vzbúril, a tiež človeka, ktorý zasiahne jej srdce.

Je pravda to, čo jej celý život vštepovali do hlavy? Je Talon stelesnením dobra, kým ľudia sú zlí? Ember zisťuje, že dosiaľ vštepovaná "pravda" má veľké trhliny. Ako sa rozhodne? Vernosť Talonu či iný, nepoznaný osud?

A ako to vidím ja?
Ember so svojím bratom, dvojčaťom Dantem vyrastajú v zvláštnom svete. V svete, v ktorom existujú 3 druhy ľudí: obyčajný ľudia, ľudia ktorí patria k Rádu sv. Juraja a hľadajú a zabíjajú tú poslednú skupinu a ľudia, vlastne tretia skupina ani ľudia nie sú. Sú to draci, ktorí sa vedia meniť na ľudí, ktorí sa kamuflujú a ktorí jedného dňa ten ľudský svet plánujú ovládnuť. A ktorí považujú obyčajných ľudí za menejcenný druh.

Amber s Dantem majú zvládnuť už len poslednú skúšku, zapadnúť medzi ľudí, splynúť s nimi a potom im organizácia Talon, ktorá zastrešuje všetkých drakov vyberie povolanie, na ktoré sa hodia a ktoré bude prospešné celému spoločenstvu drakov. Amber si síce na svet ľudí zvyká trošku ťažšie, ale na druhej strane je ním očarená. A zisťuje, že ľudia nie sú len podradný druh, ale môžu medzi nimi byť aj priatelia.

Samozrejme, nie všetko je ružové, krásne a nie všetko je jedna veľká zábava na pláži. Do slnečného letoviska prichádzajú aj vyslanci Rádu sv. Juraja s cieľom nájsť a zabiť draka, respektíve dračicu. Garret je vojak, i napriek mladému veku s dlhoročnými a obrovskými skúsenosťami v zabíjaní drakov. A objaví sa tu aj Riley, drak, ktorý organizácií Talon ušiel, a ktorý chce z jej pazúrov vyslobodiť čo najviac drakov.

Amber k jednému cíti niečo viac, k druhému ju ťahá jej podstata a do toho sa tu mieša sesterská láska, povinnosť, ale aj odvaha a rebelstvo. Koho si Amber vyberie? Ako sa rozhodne?

Priznám sa, táto nová kniha mi veľmi pripomína sériu Draki od Sophie Jordanovej, avšak v novej, oveľa akčnejšej a krvavejšej réžií. Amber je hrdinka s vlastným rozumom, a páčila sa mi na každej strane tejto knihy. Na jednej strane dúfam, že si vyberie Garreta, na strane druhej by som jej dala šancu aj s Rileym. A to nehovorím, že Danteho by som vlastnoručne zaškrtila. V každom prípade, vo svete už vyšiel druhý diel s názvom Rogue, tak dúfam, že čo najskôr dorazí aj k nám, lebo ja sa na neho veľmi teším.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

1 komentár: