piatok 7. augusta 2015

Sapkowski Andrzej – Zaklínač 1: Poslední přání (audiokniha)

Vydal: audiotéka.cz
Dĺžka: 11 hodín a 32 minút
Jazyk: český

Anotácia:
Polský autor Andrzej Sapkowski vytvořil živoucí fantasy svět, ve kterém sledujeme osudy Geralta z Rivie, zaklínače, bělovlasého zabijáka monster a magických tvorů.
Zaklínač Geralt je hlavní postavou povídek a pětidílné románové ságy Andrzeje Sapkowského, které společně vydají na sedm knih. První povídkovou knihu Zaklínač I. Poslední přání přináší Audiotéka v šesti dramatizovaných audioknihách s desítkami herců, unikátními zvukovými efekty a původní hudbou Petra Hanzlíka v režii Jakuba Taberyho.
V hlavních rolích v audioknize uslyšíte Jiřího Plachého jako vypravěče a Jiřího Dvořáka jako Geralta a mnohé další.

Obsah:
1. Zaklínač
2. Zrnko pravdy
3. Menší zlo
4. Otázka ceny
5. Konec světa
6. Poslední přání
+ prequel Hlas rozumu

A ako to vidím ja?
Som nadšená, nadšená, nadšená. Geralt z Rivie patrí podľa mňa nielen ku klasike svetovej fantasy, ale mal by ho každý nadšenec fantasy literatúry prečítať povinne. Kniha Poslední přání obsahuje 6 poviedok, a 1 prequel Hlas rozumu, v ktorých sa dozvedáme o živote Geralta, o jeho priateľoch, nepriateľoch, netvoroch a stvorách, ktoré zabíja, ale ktoré, ak je to v ich záujme a v záujme jeho svedomia chráni. Nie je to klasický hrdina, podľa ľudí nie je človek, nasvedčuje tomu vraj jeho zjav, ale v niektorých okamihoch je až priveľmi ľudský a súcitný. Má dobré i zlé vlastnosti, v konečnom dôsledku je to však dobrák (aspoň podľa mňa) s príliš veľkým srdcom nielen do jeho fantasy sveta, ale taktiež aj do toho nášho.

Keď si zaspomínam na začiatky audiokníh, respektíve keď som o nich prvýkrát počula, nenadchli ma. Niektoré knihy sa načítali veľmi nudne, strojene, dokonca som počula úryvok z knihy nemenovanej slovenskej autorky, ktorá si ju sama prečítala = načítala, bola to hrôza. Nie každý má na to hlas.

Preto som k tejto audioknihe pristupovala veľmi zodpovedne. Nielen preto, že ide o jednu z mojich najobľúbenejších kníh, jedného z mojich najobľúbenejších autorov a o jednu z mojich najobľúbenejších ság. Samozrejme som sa bála, či to nebude nudné, či to nebude monotónne čítanie a úplnú hrôzu som mala z toho, že mi tú knihu môže niečo = niekto úplne znepríjemniť a zhnusiť. Našťastie som sa bála zbytočne.

Preto som sa pohodlne usadila, vyhnala som muža so synátorom na ihrisko a ja som si užívala hodinu, niekedy hodinu a pol ničím nerušenej radosti z počúvania. Doteraz si pamätám, ako moja mama každú nedeľu pri varení počúvala Bielikovcov na Slovenskom rozhlase (inscenovaná rozhlasová hra pre nepamätníkov). Zavrela dvere a nikto ju nesmel rušiť. Takto nejako som sa cítila aj ja. Zavrela som oči a nechala som sa unášať hlasmi, zvukmi, rinčaním mečov a plne som popustila svoju fantáziu.

Hlasy
Zodpovedne prehlasujem, hlas Geralta milujem. Neviem ako to Jiří Dvořák dokázal, ale takto nejako som si Geraltov hlas predstavovala. Skvostný, ani hlboký ani nejako zvučný, mierny, ale dôrazný, v niektorých okamihoch dokonca výhražný. Do jedného slova dokázal pretaviť vyhrážku, dôraz, ale zároveň vyžadoval poslušnosť.

Vypravěč je človek, ktorý číta celú tú omáčku v knihe, ktorý nemá priamu reč, ale ktorý musí svojim hlasom improvizovať a vtiahnuť čitateľa do deja. Nemôže len prejsť okolo príbehu akoby nič. Musí hrať a zaujať. Chválim výber Jiřího Plachého, ani raz som sa v knihe nenudila a nečakala na akčný dej. Pravdu povediac, ak by celú knihu načítal sám, aj tak by stála za to.

Taktiež, už podľa hlasu viete, o akú postavu ide. V prvej poviedke, partia grázlov zaútočí na Geralta. Zlý, úlisný hlas:
"Není tu místo, šmejde. Rivskej vandráku," zachrčel poďobanec.
– človek ho neznáša po prvej vete. A takýchto hlasov, ktoré ste neznášali, a pomaly sa ešte len čiastočne ozvali, bolo niekoľko. A ja som hneď vedela, či patria k tým dobrým, či k tým zlým.

Trochu mi vadí Nenneke, predstavená svätyne Melytelé, predstavujem si ju ako staršiu ženu, trochu podsaditú. Ale hlas v tejto audioknihe je príliš mladý, príliš zvonivý, skôr ako pre nejakú mladú čarodejnicu. Na druhej strane, hlas Yennefer mi nevadil, ale ak by sa tieto dva hlasy vymenili, sadli by mi lepšie. V každom prípade, je to môj názor, niekomu inému sa môžu páčiť v tejto podobe.

Zvuky:
Toto nie je audiokniha. Toto je inscenovaná rozhlasová hra, v ktorej počujete zvuky v pozadí - štrnganie pohárov, svišťanie meča, brechot psov, pišťanie, kričanie... Keď som zavrela oči, mala som pocit, že pozerám film, ale práve v tomto okamihu nevidím, počúvam len zvuk. Bolo to úžasné. Oni to nečítajú, oni to hrajú.

Pozitíva audioknihy:
- oveľa viac pracuje vaša predstavivosť, fantázia má konečne zelenú a môže vo vašej hlave vytvárať úžasné obrazy
- zvuky a celkový podmas tomu dodávajú reálnu atmosféru
- už to nie je audiokniha, už je to rozhlasová hra, ktorá rozpráva príbeh

Negatíva tejto konkrétnej audioknihy:
- niekedy je zvuk v popredí, inokedy pozadu, napr.: kôň zarehtá a rozprávač povie: Zaklínačova klisna zafrkala. Inokedy rozprávač povie: Král se zvedl, pískl na psy a vykročil ke dveřím komnaty.– a až potom počuť piskot a brechot psov.
- sem-tam nepresnosti v zvuku: rozprávajú sa v rozľahlej trónnej sále, hlasy sa ozývajú, majú ozvenu. Panovník odchádza, pískne na psi, ktoré mu ležia pri nohách, ale ich brechanie je akoby z diaľky, mdlé. (Král se zvedl, pískl na psy a vykročil ke dveřím komnaty. )Očakávala som, že sa brechot bude rozliehať po celej sále aj s ozvenou.
- Hlas rozumu 2.časť, ktorá sa ale skladá z dvoch kapitol rozdelili na dve časti – Hlas rozumu 2 a 3. Celkovo je síce častí 7, ale keď si skontrolujete knihu - Hlas rozumu 7 chýba. Tým pádom chýba kompletné zakončenie prequelu. Ako som sa dozvedela, z technických príčin sa nejako nedostala k celkovej zbierke poviedok, dá sa však stiahnuť zdarma na českej verzii stránky audiotéka.cz >TUTO<

Za poskytnutie recenzného výtisku, v tomto prípade kompletným mp3 súborom ďakujem stránke www.audioteka.sk.
Audioteka.sk je predajcom audiokníh vo formáte MP3. Vo svojej ponuke má viac než 2 300 titulov hovoreného slova. Audioknihy môžu užívatelia sťahovať zo svojej virtuálnej poličky priamo z webu alebo ich môžu počúvať zo svojich mobilných zariadení pomocou aplikácie Audioteka. Tá je dostupná pre OS Android a iOS.

Audioknihu si môžete zakúpiť na týchto stránkach:
Kupujúci zo Slovenska:
http://audioteka.com/sk/audiobook/zaklinac-i-posledni-prani-komplet.
Kupujúci z Českej republiky:
http://audioteka.cz/zaklinac-i-posledni-prani---komplet,audiokniha.html.

Hodnotenie:
Musím zopakovať svoje úvodné slová: „Som nadšená, nadšená, nadšená.“ Aj na pár nedostatkov, ktoré mi vadili, alebo ktoré som si všimla, je audiokniha spracovaná úplne famózne. Celkový dojem sa ani nedá vyjadriť, snáď len tým, že ju doporučujem všetkými prstami a palcami ktoré mám.

Nejde len o to, že je to úžasná kniha poviedok o Geraltovi, ale ide zároveň o audioknihu, ktorá vo vás zanechá stopu. Vezmete si z nej niečo, niečo vo vás zarezonuje a vy budete chcieť viac. Práve preto jej dávam plný počet bodov.

1 komentár:

  1. Absolútne súhlasím s hodnotením, moja bola táto audiokniha ( alebo ako hovoríš, rozhlasová hra ) prvá a ja som si to vážne užívala ( zhodou náhod dokonca na ceste do Poľska :D ). Dvořák bol na Geralta perfektný ( dokonca by som povedala, že aj lepší ako je v originálnom dabingu hry ) a Plachý komentoval tiež veľmi príjemné.
    Škoda, že druhá audiokniha, Bouřková sezóna bola načítaná len jednou osobou, Fingerom. Takže ako som si užívala knihu prvú, z druhej som mala viac menej guláš.
    Vydarená recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť