nedeľa 2. augusta 2015

Priceová Lissa - Banka tiel 1: Darcovia

Vydal: Fortuna Libri, 2012
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 352
Jazyk: slovenský

Anotácia:
V Spórovej vojne prišla Callie o rodičov. S malým bratom Tylerom a kamarátom Michaelom žije ako tuláčka v opustených budovách a bojuje s renegátmi, ktorí sú pre kúsok jedla schopní zabíjať. Jedinú nádej predstavujú Prvotriedne destinácie, desivé miesto v Beverly Hills, ktoré založil a vedie tajomný muž. Destinácie získavajú mladých ľudí a ich telá prenajímajú seniorom, čo chcú byť opäť mladí.

Keďže Callie beznádejne potrebuje peniaze, stane sa darkyňou. Čip, ktorý jej voperujú do hlavy, sa však pokazí a Callie sa zobúdza vo svojom tele v role svojej nájomníčky. Býva v jej dome, jazdí jej autami a stretáva sa so senátorovým synom. Cíti sa takmer ako v rozprávke, až kým nezistí, že jej nájomníčka má v pláne viac, než len užívať si druhú mladosť, a Prvotriedne destinácie chystajú niečo, čo by jej nenapadlo ani v tom najhoršom sne...

A ako to vidím ja?
Túto knihu mám vo svojej knižnici už dlhšie a prečítala som si ju hneď, ako som si ju kúpila. Zaujala ma, tak som si ju uložila k obľúbeným kúskom a čakala na vydanie ďalšieho dielu. Teraz prišiel čas na znovu-prečítanie, alebo re-reading.

Callie žije v nešťastnom svete. V svete, kde žijú len veľmi mladí ľudia, alebo naopak, len veľmi starí. Ona sama má 16 rokov a v rámci zákonov je ešte neplnoletá a nesmie voliť, podpisovať nájomné zmluvy, či pracovať. Mama im umrela na spóry doma, otca odviezli do karantény a už ho viac nevideli. Stará sa o 7-ročného brata Tylera. Vzhľadom na svet, v ktorom žijú, v ktorom ich naháňajú šerifovia, odvážajú do ústavov, vyháňajú z opustených budov, ale aj domovov bez rodičov, kde si musia zháňať potravu a vodu, to má naozaj ťažké. A Tyler je dokonca vážne chorý, potrebuje dobrú pľúcnu liečbu. Jediným spôsobom, ako môže Callie získať peniaze, je prihlásiť sa do telovej banky a ponúknuť svoje telo k prenájmu.

Samozrejme podpíše zmluvu na 3 prenájmy a samozrejme som očakávala, kedy sa to pokazí. A ono sa to naozaj pokazilo. Pretože Callie má v hlave poškodený čip, stáva sa opäť sama sebou, ale s hlasom svojej prenajímateľky Heleny v hlave. A zisťuje, že Helena má oveľa iné plány, ako si len užiť šport a dobrodružstvo v novom, mladom, na chvíľu požičanom tele. Vzhľadom na jej dôvody a na jej stratu vnučky Emmy, ktorá zmizla niekde v útrobách telovej banky a tiež na to, že telová banka chce „kradnúť“ telá mladých a využívať ich na trvalé prenájmy, sa jej ani nečudujem.

Kniha mala dej, mala spád, mala úžasný nápad. Ak si predstavím celý ten dystopický a hrozný svet po vojne a pomyslím si, čo by sa mohlo diať, ak by k niečomu podobnému biologickému prišlo aj v skutočnosti, nie je táto kniha ani trochu fikcia. Callie je úžasná hrdinka, ktorá je nielen silná a obetavá, ale má aj svoje slabosti. Niekedy je trošku naivná, ale inokedy prekvapí. Na jednej strane som jej priala Michaela, na druhej Blakea, ale po prečítaní knihy sa neviem rozhodnúť, či až tak mi k nej pasovali.

Samozrejme, ostalo plno vecí otvorených, chcem vedieť ako to bude pokračovať s Callie a Tylerom, čo sa stalo s ich otcom, či bude mať Callie budúcnosť s Michaelom alebo s Blakeom a kde sa záporák stratil. Ale čakám už 3-tí rok na pokračovanie a nič. Čomu teda vôbec nerozumiem, keďže som na túto knihu nečítala ani jednu negatívnu recenziu. To je také vydavateľské, vydať prvý diel a nič. Škoda, ten druhý diel mohol byť našliapaný ešte viac. Aj napriek tomu túto knihu odporúčam všetkými prstami, strhávam však pol boda za nedokončenie série.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia! Táto kniha stojí v mojej knižnici takmer už rok. Takže si musím pohnúť! :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to už by bolo aj na čase :-) Ale keď sa zamyslím nad sebou, tiež nie som práve najrýchlejší a najlepší čitateľ, stále odsúvam svoje knihy bokom a čítam všetko možné, teraz hlavne z knižnice. A moje knihy stoja a stoja, niektoré aj dlhšie ako rok.

      Odstrániť
  2. A nevies ci bude aj pokracovanie lebo ja som to teraz docitala a ten koniec ma zarazil

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, u nás ani v Čechách žiaľ pokračovanie nepreložia, jediná možnosť je čítať to v angličtine, čo zase u mňa nehrozí :-(

      Odstrániť