utorok 14. júla 2015

Scarrow Alex - Jazdci časom 1: Prvá misia

Vydal: Slovart, 2013
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 350
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Liam O'Connor mal zomrieť pri lodnej havárii v roku 1912.
Maddy Carterová mala zomrieť pri leteckom nešťastí v roku 2010.
Sal Vikramová mala zomrieť pri požiari v roku 2026.

No pár minút pred smrťou sa pri nich zjavil záhadný muž so slovami: „Vezmi ma za ruku."
Nezachránili ich.
Naverbovali ich do tajnej organizácie, o ktorej existencii nemá nikto ani tušenia. Cestovanie v čase už totiž nie je len hudbou budúcnosti, ale krutou realitou. Liam, Maddy a Sal majú jedinú úlohu: ochrániť dejiny, ako ich poznáme, a zneškodniť každého, kto sa pokúsi ch zmeniť. Preto sú tu!

A ako to vidím ja?
ste túto možnosť? A chceli by ste byť len pozorovateľom, alebo by ste chceli niečo zmeniť? Nejakú nepatrnú udalosť? Aj za cenu, žeby to malo malé – veľké – či fatálne následky pre budúcnosť?

Práve pre tieto možnosti sú naverbovaní traja mladí ľudia, ktorí majú predpoklady pracovať a bojovať proti takýmto meničom času. Liam ako agent, ktorého budú vysielať do minulosti a ktorý bude zabraňovať zmenám času. Maddy ako počítačová technička, ktorá sa bude starať o údaje, správne načasovanie a technické detaily. A Sal ako pozorovateľka, ktorá by si mala ako prvá všimnúť zmeny v čase.

V budúcnosti, v roku 2066 je Zem vymierajúca planéta, na ktorej je priveľa ľudí, ale primálo zelene. A jeden z obyvateľov má chuť a dokonca možnosť to zmeniť. Nevybral si však dobrý dátum. Paul Kramer sa rozhodol, že sa vráti do roku 1941, a zabráni Hitlerovi vstúpiť do vojny so Sovietskym zväzom. Predíde tak jeho pádu, a pomôže mu vojnu vyhrať. Podľa mňa, nie veľmi dobrý nápad. A keď v roku 1956 dobijú Ameriku, každý čitateľ tuší, že ak by sa toto stalo v skutočnosti, tak Amen, tma a koniec.

Preto vyšlú Liama ako agenta do roku 1956, aby zistil, kde sa svet zmenil, a čo sa vlastne stalo. Kniha sa mi čítala ľahko, sem-tam niektoré pasáže boli akoby pritiahnuté za vlasy a niektoré ma riadne iritovali. Scéna, v ktorej Američania vítajú Nemcov a jasajú pri tom, ako pri osloboditeľoch národu – „jdu blejt velebnosti“. A zase pri scéne, v ktorej Bob (pomocník Liama, umelá intelgincia) odoláva guľkám a vraví Liamovi: „Vrátim sa.“ – hm, hm, kde som to len videla?? Jasné, totálny Terminátor :-) Inak má kniha celkom slušne našliapnuté a očakávam, že v pokračovaniach si toho našliape ešte viac.

Ku knihe je natočený aj celkom slušný trailer, pozrieť si ho môžete >TUTO<

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

2 komentáre:

  1. Knihu som čítala, ale až tak ma nenadchla. Nápad nie je zlý, návrat do histórie fajn, ale je pravda, že občas to bolo dosť prehnané. Čítala som aj dvojku, ale tam som skončila :D na druhej strane môj kamarát si knihu chváli, takže asi záleží aj od uhlu pohľadu, kto vie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uvidím, čítala som recenzie za aj proti, tak uvidím, keď sa dostanem k 2.dielu, aký budem mať sama názor, či budem čítať ďalej, alebo nie :-)

      Odstrániť