piatok 30. januára 2015

Flynnová Gillian - Ostré predmety

Vydal: Ikar, 2008
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 271
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Novinárka Camille Preakerová sa vracia do rodného mestečka Wind Gap v štáte Missouri, aby tam napísala reportáž o zmiznutom desaťročnom dievčatku. Krátko po jej príchode však malú Natalie nájdu uškrtenú, navyše s vytrhnutými zubami. Podobný prípad sa stal aj pred rokom. Vtedy niekto zavraždil deväťročnú Ann, vytrhal jej zuby a mŕtve telo hodil do miestneho potoka. Obe vraždy majú pre Camille pomerne osobný charakter - aj jej totiž pred niekoľkými rokmi zomrela chorľavá mladšia sestra.
Camille sa oboznamuje s okolnosťami oboch vrážd a spoznáva rodiny obetí, pričom si čoraz naliehavejšie uvedomuje, že všetko je inak, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V hlave sa jej rojí množstvo otázok: Môže mať detektív Willis pravdu, keď tvrdí, že vrah nepochádza z Wind Gapu? Alebo sa potvrdia slová náčelníka Vickeryho, že ide o miestneho obyvateľa? Ako je možné, že matka, s ktorou si Camille nikdy nerozumela, nezmenila vzhľad dcérinej izby ani niekoľko rokov po jej smrti? Prečo sa jej druhá nevlastná sestra Amma správa najskôr bezohľadne a vzápätí milo? Je normálne, že v trinástich rokoch sa hrá s domčekom pre bábiky a o pár minút nato sexuje s chlapcami? A prečo vlastne musela zomrieť jej mladšia vlastná sestra Marian? Camille s hrôzou odhaľuje rodinné tajomstvá, pred ktorými sa pred dlhými rokmi márne pokúšala utiecť do Chicaga…


A ako to vidím ja?
Na túto knihu som sa tešila tak na 60-70%. Anotácia bola zaujímavá, obálka so žiletkou tiež, percentá som stiahla len za žáner, keďže detektívky či krimi veľmi nemusím. Napriek môjmu nemuseniu som si knihu kúpila a založila na poličku, kde čakala kedy príde jej čas. Nečakala tam dlho, keďže na vnútornej záložke knihy je uvedené:

"Keď poviem, že ide o úžasný debutový román, bude to málo..." Stephen King

Wau, že King (viete, KING!). A pri tom wau to aj skončilo. Doteraz nechápem ako ten idiot King, mohol napísať niečo takéto o tejto knihe. Panebože, to ju vôbec nečítal? Či si pred tým niečo šľahol?
Sorry za spoilery, ale žiaľ, pre úplné vykreslenie môjho znechutenia sa im nedá vyhnúť. Hlavná hrdinka je okrem absolútnej nesympatickosti ešte aj psychopatická krava. 17 rokov sa reže, až na sebe nemá ani jedno voľné miesto (vyjmä chrbta a tváre), v 30-tke sa bojí oponovať vlastnej matke, 13-ročnej sestre nevie povedať nie, keď jej núka drogy - ako zaslúžila by si dve po papuli, možno by sa uvedomila. A možno nie.
Ale určite minimálne celý arzenál faciek by si zaslúžila 13-ročná, ktorá berie drogy, sexuje, šikanuje, potuluje sa a vŕši sa pomaly na celom meste. A celé mesto nič. Ani krútenie hlavou, ani polícia, ani sociálka, no proste nič. Lebo viete, to je Amma a Amma môže asi všetko. Ja byť jej sestrou, tak ju prizabijem po 5 minútach a s radosťou si to odsedím.
Pre úplnosť celej psychopatickej rodiny nesmieme zabudnť ani na matku, ktorá trpí špeciálnou ošetrovateľskou psychózou a lá Munchhausenov syndróm. Kto nevie čo to je, zapojte google a potom vás možno napadne prečo jej už jedna dcéra v mladosti umrela (inak som to tušila asi po 50 stranách).
Och, Bože, ak toto je debut, ktorý všetci chvália, ani si nechcem prečítať nič ďalšie, čo daná autorka napísala. Pre mňa absolútne nepochopiteľné konanie hlavnej hrdinky Camille, nesympatické postavy, od polovice som sa doslova nútila do čítania, asi 3x to skoro vzdala a nakoniec som mala chuť obúchať o stenu nielen knihu, ale aj moju hlavu (prečo som na toto míňala peniaze a čas???)

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem)

2 komentáre:

  1. Nezlob se na mě, ale nazvat Kinga idiotem je přestřel absolutně přes čáru.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme som sa nechcela dotknúť ani Kinga, ani nikoho kto ho číta a miluje jeho knihy. Tu to bolo myslené v rámci tejto jednej knihy a môjho osobného názoru na ňu. Preto som sa osobne začudovala, ako mohol niekto taký ako King (čo je podľa môjho okolia PÁN spisovateľ) napísať, že je to "úžasný" román, lebo podľa mňa (a väčšiny recenzií čo som na ňu čítala) nebol úžasný ani náhodou.

      Odstrániť