sobota 3. januára 2015

Moja nádherná knižnica

...alebo Kúzelná knihovníčka (keďže takéto meme, či projekt na blogoch existuje, tak sa pripájam aj ja). Autorkou tohto skvelého projektu je Abyss
Každý knihomoľ to pozná. Ak má knižnicu, ktorú rád zapĺňa, za chvíľu je mu aktuálna knižnica malá a tak potrebuje väčšiu. Po zakúpení väčšej, potrebuje ďalšie police. A po naištalovaní knižnice na pol steny... hm, manžela na ďalšie poličky asi tak skoro nepresvedčím, ale ktohovie :-D
Táto veľká "slečna knižnica" mi obkrášľuje obývačku od februára 2014, ale do takejto knižnej podoby sa dostala v auguste 2014. Ukážem vám všetky poličky, pekne po poriadku - od začiatku až do konca.

Pozor začíname :-)
1.polička je vyhradená Twilight ságe, a celkovo spisovateľke Stephenie Meyerovej. Nemôžu tu chýbať ani ilustrované scénare k jednotlivým častiam. Je zaujímavé, že prvý diel vyšiel len v češtine, ostatné boli preložené do slovenčiny. Len posledný diel (Úsvit 2) je zatiaľ v nedohľadne. Mám pocit že nevyšiel ani v origináli.
Aby som nezabudla, nachádza sa tu aj Hostiteľ a komixový životopis autorky.
2.polička je vyhradená spisovateľke J.R.Ward a sérií Bratrstvo Černé dýky. Ja túto sériu zbožňujem :-D
Keďže poličky sú naozaj hlboké, zmestia sa mi do nich knihy v dvoch radoch (čo je naozaj výhodné), takže predná rada pozostáva z pokračovania Bratrstva, dvoch upírskych kníh od Teresy Medeiros (naozaj nepíše len ľúbostné romány) a kníh, ktoré zatiaľ nemajú presé iesto, respektíve zaberajú to prázdne ktoré na polici ostalo - Medzi odtieňmi sivej, Vongozero, 99 rakví a Half Bad.
3.polička - a opäť J.R.Ward. Séria Padlí anjeli - začala som ju kupovať v češtine, ale podarilo sa mi zohnať prvý diel aj v slovenčine, a ďalšie dve sú trošku romantickejšieho rázu.
Predná časť patrí spisovateľovi Nicholasovi Sparksovi (3-výber, Bezpečný prístav, Milý Johne, Noci v Rodanthe, Posledná pieseň, Správa vo fľaši, Svadba, Šťastlivec a To najlepšie zo mňa). Potom nasleduje Literárna rukoväť (tvrdím, že je to jedna z najlepších kníh čo sa týka prehľadu literatúry), Pomáda, Voda pre slony a Historička.
4.polička patrí spisovateľke Richelle Mead a sériám Vympírska akadémie, Pokrevní pouta a Sukuba.
Predná časť patrí mojej ďalšej obľúbenej autorke - Sherrilyn Kenyon a jej knihám - Infinity (prvý a posledný pokus skúšania = čítať v angličtine asi nikdy nebudem :-( ), Živly noci, Milenec snov, Nočné slasti, Nočné objatie, Nočný bozk a Nočná hra.
5.polička patrí knihám môjho detstva a dospievania  Karla Maya milujem dodnes a bez pohnutia sedím pred televízorom len keď ide Winnetou :-) Nasleduje kniha My spod Vrabčej skaly, je o deťoch v detskom domove. Autorkou je košická spisovateľka Božena Mačingová, ktorá je aj patrónkou a "krstnou mamou" knižnice v ktorej pracujem. Knihu som si kúpila na jej poslednej besede, pred pár rokmi (keďže má 92 rokov, na besedy už nechodí, ale je to milá pani,ktorá má úžasne knižky pre deti). Nasleduje kniha McErik a Barbara (čo by som bola za košičanku, ak by som neobdivovala Barbaru), kniha Madonna, Tajomný ostrov od Verneho, kniha Marko od Zděnka Němca (je to príbeh z 19.storočia odohrávajúci sa v Košiciach - s podpisom autora), Malý princ v koženom vydaní a zbierka poézie Lupene od Jozefa Dzurjaka (aj s venovaním a podpisom autora).
Prednú časť poličky zaberá Dan Brown a jeho knihy a životopisy mojich dvoch veľkých obľúbencov - Bruca Willisa (och toho chlapa môžem :-) ) a Gordona Ramsaya (jeho hodnotenia kuchýň nemajú chybu).
6.polička obsahuje množstvo kníh - Srdce v sázce a Krevní mstu od Alyxandry Harveyovej, knihu Krvavá prísaha, dva diely Posledního upíra, Mŕtvych do súmraku a Živých mŕtvych v Dallase od Charlaine Harris, Knihu upíru, knihu Storine - Biely lev (škoda že ďalšie diely už nevyšli), Anjelský experiment od Pattersona (opäť začatá séria a nič), Zlatý kompas a Magický nôž od Pullmana.
Predná časť poličky obsahuje sériu kníh od spisovateľky Lara Adrian (opäť jedna upírska séria na spôsob Bratrstva), dve knihy od Jeaniene Frost - Prví rudá kapka a Věčný polibek temnot, sériu kníh od C.C.Hunter a Dnem i nocí od Gwen Hayesovej.
7.polička je moja dlhoročná zbierka kníh v slovenčine a češtine o mojej najobľúbenejšej herečke - Marilyn Monroe.
Mám síce aj ve knihy v maďarčine (aj keď neviem ani ceknúť), ale povaľovali sa v antikvariáte, tak ich tam hádam nenechám. Posledné tri knihy sú - Najdlhší deň od Grega Illésa (kniha bola sfilmovaná s Charlize Theron pod názvom 24.hodín), Dcéra šialenca a Sdrce lovca.
8.polička patrí Harrymu Potterovi (to zelené sú nálepkové albumy, zbieram všetko možné, od Animal Kingdom, cez Billa nálepky až po hokejové majstrovstvá pre drahého).
Predná časť poličky - 3 knihy zo sveta Harryho Pottera, Dracula od Stokera, Sestry od Steelovej (moja sestrička mi do nej napísala venovanie: "Neviem o čom je kniha, ale určite o nejakých perfektných a najlepších sestrách ako sme my dve" :-* ). Ďalej knihy Prvý hrob napravo, Proroctvo sestier, Robinson Crusoe od Defoa (1.vydanie z 1955), Plechové srdiečka od Mačingovej (1.vydnie z 1953) a Tajomný ostrov od Verneho (1.vydanie z 1957), a ktorý dostal môj otec ako žiak ZŠ.
9.polička - Ilustrovaný scénar Da Vinciho kód, Upírska séri od Guilerma Del Tora, Spojení krve, séria Nočný tieň od Cremerovej, dve knihy zo série Prekliatych zaklínačov od Garciovej a Stohlovej a knih Pirátska odysea od Crichtona.
Predná časť obsahuje české aj slovenské vydanie knihy Škaredí/Oškliví (neviem sa rozhodnúť ktoré je krajšie, takže mám obe), dve knihy k seriálu Temný anděl (až donedávna som nevedela že Jessica Alba hrala v nejakom scifi serály), a sériu kníh od spisovateľky Alexandry Ivyovej.
10.polička - Priechod a Dvanástka od Cronina, Lila Black, dve knihy od Rothfussa - Meno vetra a Strach múdreho muža, Vlčí sľub od Hearstovej, a sériu kníh od Adornettovej (Záhrobie, Záblesk, Zore).
Predná časť obsahuje brožované knihy z vydavateľstva Levné knihy - pokračovanie série od Alexandry Ivy, dve knihy od Laurenstonovej, knihy o Sukube od Mylesovej, sériu kníh od Hartovej, dve knihy od Hollingovej a Nymfomanky od Aceveda.
11.polička - Anjelská séria od Riceovej, Dcéra dymu a kostí od Taylorovej, Dokonalý pár (opäť nedokončená =  nevydaná séria), Smaragdový atlas, Odstíny života, knihy zo série od Pittacusa Lora (Som číslo štyri a Sila šestky), scifi Ďalší od Crichtona, Svetová vojna Z, Krásna katastrofa a detské vydanie Draculu od Stokera.
Predná časť poličky obsahuje Ríšu temnot od Smithovej, opäť Draculu, ale tentoraz filmové spracovanie (kniha napísaná podľa filmu), Krvavú romancu, Dum u vycházejicího slunce, dve knihy od Sapkowského o Zaklínačovi, sériu od Bishopovej, filmové spracovanie Mumie se vrací od Collinsa, filmové spracovanie Pearl Harbor a Upír nula od Wellingtona.
12.polička obsahuje najhrubšie knihy (ak nepočítam encyklopédie) ktoré mám - najprv Ilustrovaný scénar nového Jánošíka, Doménu od Altna, a hrubočizný Limit, Pomsta oceánu a Nehlučne  všetky tri od Schatzinga. Ďalej dve knihy od Jeaniene Frost (Na pul cesty do hrobu a Jednou nohou v hrobe), prvý diel Kacír a bosorka a Carmillu.
Predná časť poličky obsahuje Lexikón nadprirodzených bytostí, Padlí anjeli od Sniegoského, dve  knihy zo série Smrtíci polibek, Tajemství Lynburnu, sériu Modrú krev od Melissy de la Cruz, knihu Upíri, démoni a spol. Nasledujú dve knihy od Sedgwicka, životopis Beckhamovcov, Zamilovanú do anjela od Bosca, V tvoji kúži od Jonesovej a Ostré predmety od Flynnovej.
13.polička obsahuje naše rodinné fotoalbumy :-)
14.polička obsahuje dve knihy od Lindquista (Nech vojde ten pravý a Čo s nemŕtvymi), Rudá jako rubín od Gierovej, telenovely (Divoký anděl, Esmerlda, Soledad), Tigrovu kliatbu od Houckovej, Nenásytnú od Cabotovej, a dve knihy Odkazu dračích jazdcov od Paoliniho (Eragona a Inheritance).
Predná časť obsahuje všehochuť - knihy Kovbojové a vetrelci, Záhrobnú knihu, Knihu bez názvu, Pýcha a predsudok a zombieovia, Indiana Jones a tajemství kryšťálové lebky, Báječné nakupování do kočárku, knihu Proměna, sériu o vlkoch od Stiefvaterovej (Triaška, Váhanie, Navždy) a knihu Kruh.
15.polička obsahuje taktiež miš-maš - Červenú pyramídu a Ohnivý trón od Riordana, knihu Šerochodec od Richardso, Prísahu od Pavelkovej, Upírov z Hollywoodu, Dedičku od Hocking, Tři oříšky pro Popelku, dve knihy od Stolarzovej, Přízračný svet Alaizabel Crayove a knihu Přes okraj propasti.
Predná časť - Závisť od Olsena, Vek zázrakov od Walkerovej, Výnimočná od Cashore, Pasca a Horúčka o DeStefano, Darcovia o Priceovej, Luxus a Intriky od Godbersen, kniha Proutkařka, Závoj noci od Joycovej a Ty proti mne od Downham.
16.polička obsahuje moju ďalšiu veľkú lásku a tou je Egypt :-)
Toto je zadná časť poličky, odfotená len kvôli tým pár knihám.
17.polička patrí encyklopédiám, ktorými hojne zásobujem môjho drahého manžela (keďže som si ja knihomoľ vzala nečitateľa, tak si to trochu kompenzujem vedomosťami do budúcna)
18.polička - a opäť encyklopédie´- tu už vidno záujmy môho drahého - futbal, hokej a stavbárina.
19.polička - som mamou nádherného malého zbojníka menom Lukáško, ktorý bude mať o mesiac a pár dní 2 a pol roka. Keďže je to môje prvé a zatiaľ jediné dieťa, musela som sa zásobiť poriadnou literatúrou, aby som bola naozaj pripravená :-D
20.polička a zbytky čo ostali - pár Playboyov (len kvôli sesterke ktorá je na nich - neprezradím ktorá to je :-) ), nálepkové knihy z Billy, Sušené kvetiny, Izbové rastliny, tance, slovníky a pár kníh o dieťati.

Ak ste dočítali až sem, skladám klobúk z hlavy :-) Ešte mám zaplnené dve poličky v obývacej stene a zopár kuchárskych kníh v kuchyni, ale to bude v ďalšom článku.
Dada

7 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Keď je niekto knihovník, je to skôr profesionálna deformácia :-) Akurát všetky poličky už majú dva rady a knihy už nemám kam dávať :-D

      Odstrániť
  2. Nádherné knihy! Som číslo štyri mám doma taky ale ještě jsem ji nečetla, u nás ani nevyšla :o A máš moc pěkně poklizenou knihovnu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ale to už dávno nie je "krásne uklizeno" :-) Teraz je tak prepchatá, že sa do nej nevojde asi ani špendlík. Trebalo by mi konečne urobiť v nej poriadok :-)

      Odstrániť
  3. Viem ze to sem asi nepatrí ale strašne dlho zháňam meno vetra. Chcem si ju prečítať. Nepredali by ste mi ju prosím? Za každú radu budem rada. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je mi ľúto, ale túto knihu nepredávam :-) Skúste na bazároch, sem-tam sa objaví ponuka, alebo si stiahnite e-book, inak poradiť neviem :-)

      Odstrániť
    2. neviem ju zohnať inak by som sa neozvala. Dakujem za odpoveď. ak by ste si to rozmisleli dajte vedieť bola by som veľmi rada.

      Odstrániť