utorok 26. apríla 2016

Sasková Lucia – Zlatokopka 2: Náhody neexistujú

Vydal: Slovenský spisovateľ, 2015
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 312
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Príbeh najznámejšej zlatokopky pokračuje!

Jedna z najočakávanejších kníh tohto roku.
Autorka Lucia Sasková ňou nadväzuje na svoj najúspešnejší román spred dvoch rokov Zlatokopka. Tá sa v nemocnici preberie z kómy a nevie, kde je ani kto je. Očarujúci muž, ktorého si vôbec nepamätá, sa k nej správa ako k svojej žene a chystá sa ju odviezť domov.

Ibaže Zlatokopka si na žiadny svoj domov nespomína a navyše má dojem, že práve tento muž bráni inému sa s ňou stretnúť...

A ako to vidím ja?
Určite si pamätáte na koniec prvej časti. Ako sa vznášala niekde vo vzduchu a ľutovala svoje hriechy. Vtedy som si hovorila, tak to nie, čo je toto za koniec, ja chcem vedieť ako dopadla. Ďakujem autorke, že vyslyšala moje ticho prosby a napísala pokračovanie. Zlatokopka sa nám síce vznáša, ale nie v nebi. Vznáša sa v kóme, v ktorej vďaka silnému otrasu mozgu pobudne 2 mesiace. Aby to však nemala také jednoduché, po prebudení si síce spomína kto je, kto sú jej rodičia, kam chodila do školy, avšak posledné 4 roky života má úplne vymazané a v hlave prázdno.

Po prebudení pri sebe nachádza muža, ktorý jej vraví že jej je priateľ a že sa o ňu postará. Chová sa milo a láskyplne a tak s ním naša Zlatokopka odchádza vraj „domov“, kde žila aj predtým. Frajer sa zo začiatku snaží, ale samozrejme, že po čase sa vracia do starých koľají. Zlatokopka je opäť vydržiavaná ženská, ktorú na každom kroku stráži jeho poskok Maťo a ktorá si síce sem-tam na niečo spomenie, ale... Frajer tomu veľmi naklonený nie je a snaží sa ju presvedčiť o úplnom opaku. Berie ju na rôzne večierky a Zlatokopka konečne dostáva aj rozum. Zisťuje, že to nie je jej šálka kávy a že takáto určite nechce byť.

Na druhej strane spoznáva, že bola ešte horšia a slovo „šľapka“ znie ešte pekne v porovnaní s tým, čo robila. Po Frajerovom uväznení sa konečne stavia na vlastné nohy a náhodou stretáva Janku s Peťom a... Romana... Vraví sa, že stará láska nezhrdzavie. Ale majú ešte šancu? Dokážu privrieť oči a zabudnúť na minulosť? Dokážu sa cez ňu preniesť a nájsť si svoje miesto v živote? A najmä – dokáže sa Zlatokopka vzdať peňazí a prepychu, na ktorý bola zvyknutá a na ktorý si po Frajerovom boku opäť rýchlo zvykla?

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára