štvrtok 28. júla 2016

Tahirová Sabaa – Iskra v popole 1: Iskra v popole

Vydal: Ikar, 2016
Väzba brožovaná
Počet strán: 424
Jazyk: slovenský

Anotácia:
V ríši vojakov sa odpor trestá smrťou. Tí, čo nezaprisahajú svoju krv a telo cisárovi, riskujú popravu svojich blízkych a skazu všetkého, čo im je drahé. V tomto krutom svete sa životom ťažko prebíja otrokyňa Laia, ktorá žije so starými rodičmi a starším bratom Darinom v pokútnej štvrti.

Rodina živorí a vedie biednu existenciu. Nikto z nich sa nestavia na odpor proti ríši, lebo videli, ako dopadli tí, čo tak urobili. Jedného dňa k nim však vtrhnú vojaci, zabijú starkých a Lainho brata zatknú za zradu. Laii sa podarí utiecť a vyhľadá pomoc rebelov, ktorí jej prisľúbia, že zachránia jej brata, zato však bude musieť pre nich robiť špiónku v najväčšej vojenskej akadémii v ríši. Laia sa tam stretne so synom krutej generálky Eliášom – najlepším vojakom školy, ktorý však v kútiku duše celú ríšu i armádu hlboko nenávidí. Túži iba po tom, aby sa oslobodil spod tyranie, ktorou si ríša vynucuje poslušnosť. On aj Laia čoskoro zistia, že ich osudy sú prepletené a že ich činy môžu zmeniť osud celej ríše.

Iskra v popole ponúka miestami temný a príliš drsný príbeh, ktorý sa vzdialene inšpiruje životom v starovekom Ríme. Osudy hlavných hrdinov a neustále gradované napätie vás vtiahnu do rozprávkovo-fantazijného sveta, v ktorom sa zvádza večný boj medzi dobrom a zlom, kde však dobro často ťahá za kratší koniec.

A ako to vidím ja?
Nutne potrebujem pokračovanie! Ale naozaj. Najlepšie by bolo okamžite, hneď, do 5 minút a už včera bolo neskoro. Celý príbeh je rozprávaný z dvoch pohľadov hlavných hrdinov – dievčaťa menom Laia a chlapca, pardón mladého muža menom Eliáš.

Anotácia trošku zavádza, keďže Laia žije ako slobodné dievča so starými rodičmi a so svojim bratom. Vie, že musí dodržiavať určité zákony, neprotiviť sa ríši a najlepšie byť úplne neviditeľná, aby sa jej i jej rodine nič nestalo. Keď však Darina odvedú, začína v sebe nachádzať dávno zabudnutú silu, bojovnosť a odvahu, ktorú mali jej rodičia, ale o ktorej si ona myslela, že ju nemá. Postupne sa tiež dozvedáme celú rodinnú históriu, zisťujeme, kto boli jej rodičia, prečo zomreli aj so staršou sestrou a prečo Laiu a Darina vychovávali starí rodičia.

Naproti tomu je Eliášov príbeh pochmurnejší. Matka ho porodila v púšti, vzdala sa ho a myslela, že tam umrel. Keď ho veštci doviezli do školy, chovala sa k nemu ako k cudzincovi, preto sa mu nedivím, že ju nenávidí a najradšej by z akadémie a celkovo od vraždenia ušiel, zbehol a už nikdy sa nevrátil späť.

Nebol to však príbeh len o moci, ale aj o veštcoch, ktorí celú budúcnosť už videli a aby sa naozaj stala, musia jej trochu dopomôcť. Preto Eliáš bojuje, aj keď ho mŕtvi mátajú v snoch. A preto sa Laia stáva špiónkou a otrokyňou samotnej veliteľky akadémie, znáša kruté podmienky a týranie. Pretože chce oslobodiť brata. Kniha mala skvelé miesta, v ktorých ste sa mohli do hlavných hrdinov úplne zamilovať a v ktorých ste im držali palce. A i keď nebolo vždy jednoznačné, kto s kým skončí - predsa sú tu dvaja hlavný hrdinovia (ona a on), i vedľajšie postavy sú veľmi silné a môžu dobre premiešať karty (ona a on).

Pre mňa to bola výnimočná kniha, ktorá sa veľmi rýchlo čítala, v ktorej bola akcia, boje, meče, sexy chlapi a wonder zabíjacke ženy. Teda len jedna, ale Helena je tiež úžasná postava. Práve preto potrebujem druhý diel. Lebo na jednej strane dúfam, že to bude klasický príbeh lásky hlavných hrdinov. Ale na strane druhej, čo ak si za partnerov vyberú práve tie vedľajšie postavy? Hm?

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

1 komentár:

  1. Tahle knížka je boží!!! Už chci mít v rukou i druhý díl!

    http://mybookishimagination.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť