utorok 27. októbra 2015

Riddell Chris - Fantómová Ada a myší duch

Vydal: Ikar, 2014
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 232
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Zoznámte sa s Adou DeFantomovou.

Býva na Hrôzohrade so svojím otcom lordom DeFantomom, služobníctvom a s niekoľkými duchmi.
No nemá kamarátov, s ktorými by podnikala dobrodružné výpravy po svojom obrovskom a strašidelnom dome.
Jednej noci sa všetko zmení.
Ada stretne myšieho ducha Myšmaela a rozhodnú sa rozlúsknuť záhady Hrôzohradu.

Netušia, aké podivuhodné udalosti rozpútajú...

A ako to vidím ja?
Ada je nešťastné dieťa. Svojím spôsobom. Mama, ktorá bola povrazolezkyňa, zahynula a otec sa na Adu odvtedy nevie ani pozrieť. Zamyká sa pred ňou, vyhýba sa jej, výnimka je raz do týždňa, keď spolu pijú čaj. Inak musí Ada nosiť hrozne dupotavé čižmy, pretože jej otec vraví, že dieťa má byť počuť a nie vidieť (a aby sa jej mohol čo najskôr vyhnúť a nestretnúť ju). Služobníctvo sa jej vyhýba, deti služobníkov sa jej skrývajú, majú zakázané s ňou prehovoriť a okrem nejakej pestúnky je vlastne stále sama.

Raz sa u nej objaví myší duch myšiaka Myšmaela, ktorý ju požiada, aby vyhodila pascu v ktorej ukončil svoj biedny život. A Ada sa zaplieta do dobrodružstva, nachádza tajomstvá Hrôzohradu, teda hradu v ktorom býva. Niektoré časti sú písané naozaj detským štýlom a majú priniesť úsmev na tvárach detí, respektíve majú byť niektoré časti smiešne. Som už síce iná veková kategória, ale až ku koncu knihy som pochopila čo sú koňocykle. Predstavovala som si ich ako nejaké mechanické zvieratá, kone a ono ide v podstate o drezinu – bicykel bez šľapadiel.

Taktiež sa v knihe vyskytujú osoby so zvláštnymi menami, napr. Lucia Borgiová, ktorá okrem toho, že je nová Adina vychovávateľka, je aj upírka. Ďalej sú tam podivné stvorenia, ako Faun Omalos, hyrpye, či kentaur Hamiš. Nevraviac o zlom Rupertovi von Helsinkovi, ktorý tie príšery chce zabiť a Ada sa ich snaží zachrániť. A nesmieme zabudnúť na Mary Šelmiovú, ktorá napísala knihu o svojom bývalom priateľovi Polárnikovi, alias monštre z Meklenburgu.

Je zrejmé, že spisovateľ sa poriadne vyšantil na menách knižných osôb a zobral si ich z iných románov, či kníh, pretvoril ich smiešnejším spôsobom, avšak pochybujem, že mladším čitateľom tie mená niečo povedia. Kniha má byť asi strašidelná, alebo tajomná, ale mne tak vôbec nepripadala. Jediné, čo bolo na nej strašidelné, sú nádherné strieborné obrázky lebky na vnútornom prebale knihy.

Inak knihu dopĺňajú ozaj skvelé ilustrácie, niekde na nete som našla odkaz, že ich autorom je samotný autor. To skladám klobúk pred ozajstnou fantáziou, veď len vymyslieť ich, napísať o nich niečo a ešte ich aj toľko nakresliť dalo určite zabrať. Kniha je určená čitateľom od 9 rokov a určite ich zaujme. Ak nie textom, ilustráciámi naisto.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára