utorok 25. augusta 2015

Cashore Kristin - Iskrivá

Vydal: Ediposs, 2012
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 608
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť.
Mýlila sa.

Netrpezlivo očakávané pokračovanie bestsellerov podľa denníka New York Times, ktoré na Slovensku vyšli pod názvom Výnimočná a Ohnivá, je dokonca ešte viac „zúrivé, vznetlivé, no miestami aj zádumčivé,“ a plné romantiky.

Osemnásťročná kráľovná Bitterblue má pocit, že jej radcovia sa ju snažia príliš ochraňovať pred celým svetom, a tak začne podnikať tajné výlety z hradu. Sama a v prevlečení sa túla nočnými ulicami svojho mesta a riskuje nielen vlastný život, ale aj svoje srdce.

Iskrivú si obľúbite aj bez toho, aby ste si predtým prečítali Výnimočnú a Ohnivú. No ak ste ich nečítali, nebudete sa vedieť dočkať, kedy tak budete môcť urobiť.

A ako to vidím ja?
Aj napriek tomu, že som Výnimočnú a Ohnivú čítala, bolo to už dosť dávno a priznávam, na 90% som zabudla, o čo v knihách išlo. Pri čítaní Iskrivej to bolo na moju škodu, keďže sa v nej objavujú postavy predchádzajúcich kníh, ako Katsa, Po, rozpráva sa o jeho rodine, bratoch, otcovi a ja som polovicu knihy tápala ako slepý na štadióne a rozmýšľala, o čom že to všetci rozprávajú. Takže hneď na začiatku tejto recenzie, odporúčam čítať knihy v poradí a v čo najkratšom časovom úseku za sebou, aby ste si zapamätali, o čom knihy boli.

Bitterblue je kráľovnou v krajine, ktorá je príliš ubolená po 35-ročnom krutom panovaní jej otca = kráľa Lecka. I napriek tomu, že už prešlo pár rokov od jeho smrti, priveľa ľudí sa bojí, priveľa ľudí tápe, priveľa ľudí sa bojí odkryť pravdu a tak sa ju snažia utajiť a celkovo na ňu zabudnúť. Bitterblue sa snaží panovať a stať sa kráľovnou, ale má pocit, že jej najbližší radcovia, či služobníci jej kladú polená pod nohy a odmietajú jej niečo prezradiť o chode kráľovstva, o ľuďoch, o tom, ako to vlastne tam vonku funguje.

Bitterblue sa teda na vlastnú päsť rozhodne po nociach vypátrať, akí ľudia v jej kráľovstve žijú, ako to všetko funguje. Pri svojich potulkách sa spoznáva s dvomi mladými mužmi Teddym a Zaffirom, ktorý jej vymyslia meno Iskrivá. Do tohto okamihu sa kniha na môj vkus trošku vliekla, Bitterblue mi liezla na nervy, pripadala mi ako panenka z cukru, ktorá netuší, kde je sever. Až postupom času som si pri čítaní uvedomila, že ona to chudera naozaj netuší, ale nie je to jej vina. Ona sa síce snaží, chce všetko zistiť, spoznať, vedieť, lenže má vo svojom okolí pár ľudí, ktorí sa jej v tom snažia zabrániť.

Musím povedať = napísať, že na rozľahlosť strán, veď 600 stranová kniha je dosť hrubá, sa Bitterblue mení, vnútorne dospieva a stáva sa naozaj kráľovnou. Niektorých vecí sa musí vzdať (och Zaff), niektoré veci ju nepríjemne prekvapia a obzvlášť hnusne (ten Leck!), a niektorí ľudia nie sú tými, za akých ich máme (tých postáv je množstvo :-) ). Celkové prepojenie všetkých kníh (Výnimočná, Ohnivá a Iskrivá) na konci je čerešničkou na torte, a mne vtedy spadlo to pomyselné koliesko na správne miesto a konečne som začala chápať, čo majú Katsa z Výnimočnej, Vatra z Ohnivej a Bitterblue z Iskrivej spoločné. Aj keď, objavenie nových svetov a nadviazanie nových spoluprác a vzťahov otvára autorke cestu k napísaniu ďalších kníh.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

1 komentár:

  1. Sériu som čítala, myslím minulý rok. Táto kniha bola dobrá, ale z celej série ma bavila najmenej, jednoducho Bitterblue ako postava mi až tak nesadla na rozdiel od predchádzajúcich, avšak nie je to zlá kniha, len ma miestami trošku nudila, čakala som viac akcie.

    OdpovedaťOdstrániť