nedeľa 14. júna 2015

Riggs Ransom - Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrínovej

Vydal: Kalligram, 2013
Väzba pevná s prebalom
Počet strán: 352
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Napínavý, dojímavý a naozaj neobyčajný román. Brilantne napísaný príbeh, spolu s výnimočnými dobovými fotografiami vytvárajú nezabudnuteľný čitateľský zážitok.

A ako to vidím ja?
Ešte som ani nestihla vstrebať knihu a hneď musím niekoho zdrbať. To je akože čo za anotáciu? Toto má niekoho na tú knihu navnadiť? Toto mu má ukázať o čom kniha je a toto má akože niekoho zaujať?? Katastrofa!
To radšej uverejním českú anotáciu, lebo tie slovenské niekedy stoja za prd :-( Takže ešte raz.

Anotácia 2:
Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.

A ako to vidím ja? 2
Jacobov dedo bol zvláštny. V detstve mu rozprával "skutočné = strašidelné" príbehy o nezvyčajných deťoch s nezvyčajnými nadaniami a o strašidlách, či monštrách, ktoré ich prenasledujú. Keď Jacob podrastie, už si nemyslím, že sú tie príbehy skutočné a na fotky, ktoré mu dedo ukazuje pozerá ako na podvrhy. Keď však nájde ťažko raneného deda, o ktorom si myslia, že je šialený a zbadá jednu z tých "príšer", vnútorne vie, že dedo mal pravdu.

Vyberie sa teda na ostrov blízko Írska, na ktorom dedo prežil časť mladosti a na ktorom sa "schovával" počas 2.svetovej vojny pred nacistami. Dúfa, že tam nájde odpovede. Keď však nájde len rozpadnutý starý dom, nie si je celkom istý, či sa mu to podarí. To by však nemohlo na danom mieste miesto fungovať kúzlo, či časová slučka, ktorá Jacoba prenesie do roku 1940, do doby, keď už jeho dedo odišiel hľadať šťastie a bojovať proti nacistom, ale zároveň do doby, kde starý dom existuje, kde žijú všetky neobyčajné deti, ktoré stráži ymbrinka (tá ktorá vie vytvriť časovú slučku) slečna Peregrínová.

Priznám sa, zo začiatku sa príbeh číta ťažko. Neviete, čo si máte myslieť o dedovi, pochybujete či Jacob videl, to čo videl. A či náhodou nie je trošku blázon. Po príchode na ostrov sa pochybnosti pomaličky rúcajú, ale ostáva priveľa tajomna. Tu som knihu zopár krát odložila. Čítať o tom, ako sa deti hrajú a prežívajú jeden a ten istý deň stále dookola, bez toho aby vedeli čo sa deje mimo slučky, ako ich slečna Peregrínová chráni a ako nikto Jacobovi nič nevysvetlí ma nebavilo.

Po 2 dňoch som sa predsa len premohla a urobila som dobre, kniha v druhej polovici dostala spád, čítala sa rýchlo a ja som konečne chytila to pomyselné pradivo a čakala ako to dopadne. Nemusím spomínať, že som zatínala zuby, nechty, sem-tam som si odfrkla, ale vcelku knihu nabrala dych a otvorila dvere ďalšiemu dielu. Ak bude i ďalší diel pokračovať v našliapnutom tempe a zoznámi nás s ďalšími neobyčajnými deťmi, či skokmi cez časové slučky, tak sa na to vcelku teším.

Musím trošku prezradiť niečo i o tých neobyčajných deťoch, ktoré sa nachádzajú akože na daných starých fotkách. Hlavnou hrdinkou je Emma, ktorá vie vytvoriť oheň, stretneme sa tu so siláčkou Bronwyn, neviditeľným Millardom, či Olive, ktorá sa vie vznášať. A ak si myslíte, že na fotkách nie sú v skutočnosti tieto neobyčajné deti, presvedčovať vás nebudem. Ale prečítajte si to sami :-D

Zaujímavosti:
Ransom Riggs je manželom spisovateľky Tehereh Mafi.
V slovenčine pokračovania knihy nevyšli (pri tej uvedenej anotácií sa ani nečudujem), kto si chce prečítať 2 a 3 diel, musí siahnuť po českom preklade.

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

6 komentárov:

  1. Jak už jsem psala na fb, mě se kniha nelíbila ale už navždy si budu pamatovat, o čem byla. Můžu ti říct, že druhý díl je ještě horší. Ten jsem musela odložit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si ma nepotešila, ale vyskúšam a uvidím. Len neviem či sa k nej dostanem, keďže v slovenčine nevyjde a v češtine ju do knižnice asi nekúpia :-(

      Odstrániť
  2. Každú recenziu na túto knihu musím proste okomentovať :D Pre mňa bola kniha úžasná, milujem ju a veľmi sa mi páči. A škoda že v slovenčine nebudú ďalšie diely. Ale aspoň na sto percent viem, že sa môžem pustiť do tých českých.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak potom ťa musí fakt tešiť, že v roku 2016 si ju budeš môcť aj kuknúť v kine :-D

      Odstrániť
  3. Tuhle sérii k smrti miluju, první díl mi sice přišel o něco lepší, ale druhý měl naprosto úžasný konec, nad kterým jsem jen zírala. A atmosféra byla úúúžasná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha, toto som potrebovala na nakopnutie :-) Tak už len kvôli tomu koncu si zoženiem aj pokračovanie.

      Odstrániť