štvrtok 18. februára 2016

Lu Marie – Legenda Republiky 1: Legenda

Vydal: CooBoo, 2013
Väzba pevná bez prebalu
Počet strán: 304
Jazyk: slovenský

Anotácia:
Na mieste, kde sa kedysi rozprestierala západná časť Spojených štátov, sa teraz nachádza Republika – štát, ktorý je súčasťou nikdy neutíchajúcej vojny s Kolóniami.

Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine. Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží ochrániť svoju rodinu a June pomstiť smrť svojho brata. No v šokujúcom slede udalostí prichádzajú na to, že táto skutočnosť ich stavia proti sebe. A tak nastáva boj o holý život, boj o budúcnosť ľudstva, boj o skutočnú ľudskú slobodu.

Legenda je kniha plná nepretržitej akcie, napätia, romantiky a neočakávaných zvratov či prekvapivých odhalení vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť!

A ako to vidím ja?
Spojené štáty americké už neexistujú. Miesto nich sa tam nachádza Republika so svojim proťajškom Kolóniami, s ktorými neustále bojujú. Pätnásťročná June pochádza z bohatej rodiny. O rodičov prišla, stará sa o ňu starší brat. Day pochádza z chudobnej rodiny, má mamu a dvoch bratov. Teda mal. Pretože každé dieťa v Republike sa vo svojich 10 rokoch musí podrobiť skúške, ktorá preukáže na čo sa hodí. June je geniálna a ako jediná má najvyšší počet bodov. Day naopak úplne na skúške úplne prepadol a odoslali ho do pracovného tábora.

O pár rokov neskôr je z neho pouličný zlodej a najhľadanejší zločinec Republiky, rodina si o ňom myslí že umrel. Keď zavraždia brata June a hľadaným vrahom sa stáva Day, pridáva sa June k vojenskej jednotke v ktorej brat pracoval a preberá na seba tajnú misiu – nájsť a zlikvidovať Daya.

Ale je všetko naozaj tak? Naozaj Day zavraždil brata June? Naozaj je taký ťažký zločinec? Naozaj deti, ktoré na skúškach prepadli, pracujú v táboroch? Alebo je všetko úplne inak?

Kniha bola rozprávaná z dvoch pohľadov, ako June, tak i Daya. Začiatok sa rozbiehal trošku pomalšie, ale po tretine knihy nabral dej úplný spád a príbeh sa neskutočne rozbehol. Preskakoval doslova z kapitoly na kapitolu, naberal nové línie a v neprestal ma prekvapovať. Legenda je dystópia ako vyšitá, obsahuje množstvo akčných scén, ktoré majú niekedy taký spád, že sa nevyhnete okusovaniu nechtov a čakaniu na ďalšie diely. Pretože...musíte predsa vedieť o čo tam ide a ako to skončí, nie?

Moje hodnotenie:
(Stupnica: 1 - odpad, nedočítala som, 2 - nič moc, len som to prečítala, ale nič mi kniha nedala 3 - celkom fajn, taký priemer, 4 - zaujímavá kniha, určité časti vo mne rezonujú, 5 - wau, túto knihu milujem, 1/2 hviezdičky pridávam ak sa neviem rozhodnúť medzi dvoma hodnoteniami)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára